Nedelja na sejmu AGRA tudi v znamenju čebelarjev

Predstavljen je bil projekt »Kar sejemo, to žanjemo«, knjiga Brez čebel ni življenja ter podeljena priznanja ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. avgust 2017 ob 21:13
Dan čebelarjev na sejmu AGRA

Dan čebelarjev na sejmu AGRA

Nedelja, 27. avgusta, je bila na 55. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA tudi v znamenju čebelarjev. Javna svetovalna služba v čebelarstvu, ki deluje znotraj Čebelarske zveze Slovenije, je pripravila strokovno razpravo na temo sistematičnega mentorskega vodenja čebelarjev začetnikov v čebelarskih društvih, predstavljen pa je bil tudi projekt »Kar sejemo, to žanjemo«. Čebelarska zveza Slovenije si že vrsto let prizadeva, da se na slovenske njive vrnejo medovite rastline. V preteklosti so spodbujali sejanje ajde.

Kot je dejal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je bil projekt več kot uspešen, saj so uspeli skozi promocijo ajde kmete prepričati, da so zasejali desetkrat več ajde, kot je to bilo pred desetletjem. Nov projekt zajema sejanje sončnic. »Tega projekta smo se lotili skupaj s kmetijskimi šolami. Ko vzgajamo nove kadre jih je potrebno naučiti kaj sodi na naša polja. Poleg tega pa nam nič ne pomeni sejanje novih medovitih rastlin, če kmetje ne bodo pozneje prodali produkta. Zato moramo vsi sodelovati v tej verigi,« meni Noč, ki je na sejmu AGRA postregel z veselo novico glede prizadevanj, da 20. maj postane svetovni dan čebel. »Realno je, da bo skupščina Združenih narodov decembra v New Yorku razglasila svetovni dan čebel in naslednje leto maja bo praznovanje v Sloveniji

Na sejmu AGRA je bila predstavljena knjiga Brez čebel ni življenja, s katero je Slovenija zgled celemu svetu na področju čebelarstva. Avtorji knjige - Boštjan Noč, Peter Kozmus in Karolina Vertačnik - so pripravili pravo enciklopedijo o pomenu čebel. V knjigi je 69 priznanih strokovnjakov iz 32 držav na 352 straneh opisalo zakaj je, kot je dejal Noč, čebela »kralj« živali. V knjigi so predstavljene številne teme – od zgodovine čebel, čebeljih pridelkov, pomenu čebel in razlogov za njihovo ogroženost. Opisani so različni načini čebelarjenja po svetu, apiterapija, čebelarski turizem in še številne teme, ki morajo zanimati tako čebelarje, kot tudi druge, da spoznajo pomen čebel.

Podeljena priznanja ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo
V okviru Dneva čebelarjev na 55. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA so podelili tudi priznanja najboljšim iz Ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo pod sejemskim okriljem. Številne udeležence so s svojimi nagovori počastili predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik svetovne čebelarske organizacije Phillip McCabe, minister za kmetijstvo Madžarske Sandor Fazekas ter mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije. Pri podelitvi priznanj pa sta se jim pridružila tudi član ocenjevalne komisije Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan in Medena kraljica Mateja Šoštarič.

Za glasbeni program je poskrbela glasbena šola Maestro iz Gornje Radgone, učitelj Dušan Stojanović, kitara ter učenec Jan Šoštarič, ksilofon, dogajanje pa je povezoval Stane Kocutar.

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo v okviru 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2017 je potekalo 8. avgusta 2017 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. Ocenjevalno komisijo so sestavljali predsednica prof. dr. Terezija Golob, Biotehniška fakulteta Ljubljana ter člani mag. Amalija Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan, Primož Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o. in Jakob Madjar, terenski svetovalec ČZS.

Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije. Na vseh vzorcih so bile v skladu s pravilnikom predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti. Na ocenjevanju je sodelovalo 93 čebelarjev s 120 vzorci medu.

Najvišja priznanja
ŠAMPION
Šampionski naziv je dosegel kot med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev
Gozdni med, proizvajalca Antona Megliča, Tržič.

PRVAKI VRSTE
Naslov Prvak vrste je dosegel med z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti ob pogoju, da je v kategoriji posamezne vrste sodelovalo najmanj 7 vzorcev. To so bili:
Akacijev med, Pčelarski obrt "Jakupec", Virovitica, Hrvaška
Cvetlični med, Šibila Mitja s.p., Videm pri Ptuju
Gozdni med, Anton Meglič, Tržič
Smrekov med, Čebelarstvo Kokl, Tomaž Kokl, Preddvor
Kostanjev med, Jurečič, Cerklje ob Krki

Vsi doitniki medalj


Več v Kultura in izobraževanje