Prleška ali prekmurska gibanica?

Na sejmu AGRA je potekal zanimiv dogodek, na katerem sta bili širši javnosti predstavljeni gibanici – prleška in prekmurska

Prlekija-on.net, sreda, 30. avgust 2017 ob 21:1536
Prleška ali prekmurska gibanica?

Prleška ali prekmurska gibanica?

Na letošnjem mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA je dan velik poudarek tudi kulinariki, predvsem lokalni, značilni za pokrajino ob reki Muri. V sredo, 30. avgusta, je bil na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zanimiv dogodek, na katerem sta bili širši javnosti predstavljeni gibanici – prleška in prekmurska. Dogodka se je udeležil tudi kmetijski minister mag. Dejan Židan, ki je prav takrat gostil generalne sekretarje z vseh slovenskih ministrstev.

Prleško gibanico je pripravila mag. Tjaša Kos iz društva Kelih, prekmursko pa Brigita Ficko s sadjarske kmetije Ficko. »Z dogodkom smo želeli obiskovalcem pokazati, da ne gre med pripravljalci ene ali druge gibanice za nekakšen boj, ampak predvsem prikazati razlike med obema gibanicama ter predvsem, da s povezovanjem pripravljalcev ene oz. druge gibanice lahko veliko naredimo tako za promocijo naše kulinarike, kot tudi prepoznavnost regije,« je dejala mag. Tjaša Kos, ki se s sodelavci že pripravlja na dogodek to soboto, 2. septembra, ko bo v Križevcih pri Ljutomeru vsakoletna prireditev Prleška gibanica. Na prireditvi bodo med drugim tudi ocenjevali prleške gibanice, za katero so v letošnjem letu poenotili recept, kar je eden izmed korakov k pridobitvi certifikata v prihodnosti.


Več v Gospodarstvo