Muzej starodobne tehnike v Bolehnečicih uradno odprt

Muzej je tudi pomembna obogatitev turistične ponudbe občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, ponedeljek, 4. september 2017 ob 16:17
Odprtje muzeja starodobne tehnike v Bolehnečicih

Odprtje muzeja starodobne tehnike v Bolehnečicih

Po treh letih in pol trdega prostovoljnega dela, v katerega so vložili preko 20 tisoč ur prostovoljnih delovnih ur, se je članom Društva za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer Stara Gora v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, uresničila dolgoletna želja po lastnih prostorih. Vse od ustanovitve leta 2004 so prostore za delovanje najemali, sprva v gasilskem domu na Stari Gori, pozneje pa v tamkajšnji nekdanji šoli. Predvsem pa so potrebovali prostore, v katerih bi lahko hranili in razstavili številne stare stroje, orodja in vozila, katera so ponujali njihovi člani in tudi okoliški prebivalci.

Leta 2013 se je ponudila priložnost za nakup večje kmetije v Bolehnečicih, v prostorih katere bi bilo mogoče ob prostorih za delovanje društva, urediti tudi muzej. Ker so imeli v ta namen že privarčevanih nekaj sredstev, so priložnost izkoristili in januarja 2014 postali lastniki stanovanjske hiše in gospodarskih poslopij s pripadajočim zemljiščem, vse skupaj pa je bilo v zelo slabem stanju. »Oldtimerji« se niso prestrašili, saj se tudi pri restavriranju vozil in starega orodja srečujejo s podobnim izzivi, iz starega in skoraj neuporabnega narediti nekaj, kar izgleda kot novo in je tudi uporabno. Z obnovo so začeli v kleteh, naslednje leto je prišlo na vrsto ostrešje, zatem pa vse ostalo.

Približno tako je nastajanje Muzeja starodobne tehnike v Bolehnečicih, v uvodnem nagovoru na otvoritvi v soboto, 2. septembra, opisal predsednik društva Oldtimer Alojz Slekovec. Zahvalil se je tudi številnim donatorjem in sponzorjem, saj brez njihove pomoči projekta ne bi bilo mogoče dokončati v tako kratkem času. Ob tem je izpostavil nekaj razstavljenih eksponatov, ki imajo zanimivo preteklost, kot je kolo VELOCEPET in dva spidvej motorja, s katerima sta domačina Vlado Kocuvan in Albert Kocmut osvajala naslove državnih prvakov v nekdanji Jugoslaviji.

Med gosti na otvoritvi muzeja so bili minister za kulturo vlade Republike Slovenije Tone Peršak, predsednik Zveze starodobnih vozil Slovenije Janez Uratnik in župan občine Sv. Jurij Mirko Petrovič, kateri je v svojem nagovoru čestital članom, članicam in vodstvu društva Oldtimer za izjemen dosežek, h kateremu je preko javnega razpisa za investicije v  kulturo tudi občina prispevala nekaj sredstev, katerih vrednost so člani društva s svojim delom vsaj potrojili. Zagotovil je, da je delo in trud društva v lokalni skupnosti opaženo in da bodo deležni podpore tudi v bodoče. »Zavedamo se namreč, kaj pomeni zbiranje in ohranjanje starodobne tehnike za identiteto našega kraja. Naša občina je izrazito kmetijska občina. Iz rosnih otroških let se spomnim, kaj je pomenil prvi traktor v vasi ali na domačiji. To je bila revolucija glede na težaško delo na kmetiji. Tudi drugi starodobni stroji in naprave, razstavljeni v tem muzeju, so bili tedaj višek napredka, ki je pomenil razvoj in s tem olajšanje težkega fizičnega dela. Zato je pomembno ohranjanje in spoštljiv odnos do tehnične kulturne dediščine, da se le ta ohrani za sedanje in bodoče rodove. Postavitev tega muzeja pa poleg ohranjanja tehnične in kulturne dediščine, pomeni tudi obogatitev turistične ponudbe občine, saj bomo to dediščino lahko pokazali turistom ter poznavalcem in ljubiteljem iz Slovenije in tujine. Spoštovani ljubitelji starodobne tehnike, hvala vam za vaše poslanstvo, ki ga opravljate in želim vam veliko užitkov pri loščenju vaših starodobnih lepotcev«, je svoj nagovor zaključil župan Mirko Petrovič.

Tudi slavnostni govornik, minister za kulturo vlade Republike Slovenije Tone Peršak, se je spomnil zgodnjih let svojega otroštva, katera je preživel v okolici Sv. Jurija, ko so večino kmečkih opravil opravljali ročno, ko je prvič videl traktor in mlatilnico in to ravno v Bolehnečicih pri Štuhečevih. Opisal je skokovit tehnološki razvoj, ki se je zgodil v času enega življenja. »Danes, ko moja vnukinja, ki je stara malo več kot dve leti, dela s pametnim telefonom skoraj bolj spretno kot jaz, živimo predvsem v času, ko vsakdo hoče računati že skoraj zato, da te pogleda, je pomembno, da ohranjate ta spomin. Hkrati je hvalevredna tudi odločitev za zbiranje starih strojev, starih traktorjev in drugih, orodij ki smo jih uporabljali v desetletjih, ki smo jih že preživeli. Ta spomin je treba ohraniti, tako kot tudi spomin na prejšnje čase, zato, da se v tem silovitem razvoju, ki ga človeška pamet komaj še dohaja, ne izgubi. Da pravzaprav ne zgubimo korenin, povezave z zemljo, na kateri raste koruza. Zato so takšne odločitve, kot je odločitev društva, ki mu gre vse priznanje, tako pomembne. Kajti človek brez spomina pravzaprav ne obstaja. Spomin je tisto, kar nas dela to, kar smo. K temu spominu takšna dejanja, takšne odločitve, zelo veliko pomagajo. Pomagajo ohranjati neko človeško dimenzijo, neko kulturo, ki živi z nami in del katere smo. Čestitam društvu za to odločitev, za trud, za predanost, s katero so potrojili, početverili tisto, kar je bilo treba vložiti. Hvala vam in upam, da boste uspešno delovali naprej«, je zaključil minister.

Po podelitvi zahval sponzorjem in donatorjem, so muzej ob zvokih jürjovške godbe svečano odprli minister Tone Peršak, župan Mirko Petrovič, predsednik ZSVS Janez Uratnik in predsednik društva Oldtimer Alojz Slekovec, blagoslovila pa župnik Boštjan Ošlaj in duhovni pomočnik Mirko Rakovnik.


Več v Kultura in izobraževanje