Najbolje ocenjena vina iz Srednjih Slovenskih goric in Haloz

14. Grajski vinski praznik s podelitvijo odličij in pokušino vin. Med prvaki grajskega ocenjevanja tudi vino Antona in Marije Ficko iz DV Mala Nedelja.

Prlekija-on.net, torek, 5. september 2017 ob 13:51
Nagrajenci, foto: Andrej Polanec

Nagrajenci, foto: Andrej Polanec

V okviru 14. Grajskega vinskega praznika so minulo nedeljo na ptujskem gradu na svečani prireditvi podelili odličja najboljšim vinarjem Grajskega vinskega ocenjevanja 2017. Prireditev je še dodatna potrditev, da na območju Slovenskih goric in Haloz vinogradniki pridelujejo kakovostna vina.

Na 14. tradicionalnem Grajskem ocenjevanju, ki je krona ocenjevanj na območju Srednje Slovenskih goric in Haloz, so člani strokovne komisije ocenili 71 vzorcev vin, razvrščenih v 3 kategorije: suha vina, vina z ostankom sladkorja in vina posebnih kakovosti. Od tega je bilo 65 vzorcev letnika 2016 in 6 vzorcev starejših letnikov.

Prvaki grajskega ocenjevanja:

Vino normalne trgatve – zvrst
Vinogradništvo Rebrnišek, Mestni vrh 42 b, Ptuj – zvrst 2016

Vino normalne trgatve - suho vino
Vinogradništvo Lovrenčič, Krčevina pri Vurberku 22, Ptuj – Renski rizling 2016

Vino normalne trgatve
Anton in Marija Ficko, Murski vrh, Mala Nedelja – Sivi pinot 2016

Vino posebnih kakovosti
Vinogradništvo Reberc, Gorišnica 23, Gorišnica – beli pinot j.i. 2013

»Povprečna ocena vseh ocenjenih vin je 18,20 točke. Vina normalne trgatve so dosegla povprečno oceno 18,16 točke, bina posebne kakovosti pa 18,72 točke. Najnižja ocena letos ocenjenega vina je bila 17,56 točke, najvišja pa 19,50 točke,« je pojasnil mag. Anton Vodovnik, predsednik ocenjevalne komisije. Ob tem dodaja, da so vinogradniki in kletarji vse bolj vešči in znajo dobro izkoristiti "ponudbo" narave, ki je vsako leto "drugačna" in pridelati zanimiva, dobra in všečna vina. Pri nekaterih vinih so se srečali s pomanjkljivostmi, kot sta neharmoničnost in prisotnost grenkobe ter nestrokovno žveplanje.

Prireditev 14. Grajski vinski praznik so izvedli Društvo VTC 13 Srednje Slovenske gorice, KGZS Zavod Ptuj, Kmetijska svetovalna služba Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in občina Trnovska vas v sodelovanju z Društvi vinogradnikov in sadjarjev: Cerkvenjak, Mala Nedelja, Osrednje Slovenske gorice, Juršinci, Vitomarci, Lenart, Sveta Trojica, Haloze in Štajerski pütar.

14. Grajski vinski praznik so dopolnile tudi tri vinske kraljice: ptujska vinska kraljica Urška Repič, cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer in vinska kraljica DV Mala Nedelja Daša Horn.

Pomen Grajskega vinskega praznika
S pomočjo vinogradniških društev iz območja Srednjih slovenskih goric in Haloz organizatorji vsako leto izvedejo grajsko ocenjevanje vin, ki je letos potekalo 31. maja v kavarni na Ptujskega gradu. »Na tem ocenjevanju lahko sodelujejo vinogradniki z vini, ki so bila ocenjena na društvenih ocenjevanjih z zlatim priznanjem, kot to določa pravilnik grajskega ocenjevanja vin. To je nek finale, najboljših vin, ki jih ocenjuje priznana komisij vrhunskih enologov Slovenije,« je pojasnil Simon Toplak, predsednik Društva VTC 13 Srednje Slovenske gorice.

Društvo VTC Srednje Slovenske gorice 13 deluje na območju 14 slovenje goriških občin. Na tem območju deluje 9 društev vinogradnikov. Sodelujejo tudi vinogradniki in vinogradniška društva iz območja Haloz.

Glavni namen delovanja je povezovanje občin, društev, ponudnikov in drugih zainteresiranih ob VTC 13 z namenom izobraževanja, promocije, trženja in prenosa koristnih informacij ter izkušenj na področju vinogradništva-vinarstva, sadjarstva in drugih dopolnilnih dejavnosti na kmetijah ter organizacija vzpodbujanja družabnih in kulturnih prireditev. Prizadeva si za razvoj turizma na območju VTC ter prepoznavnost območja doma in v tujini.

S Knežkim vinom bodo napolnili sode grajske vinske kleti
V sodelovanju z Društvom Cesarsko kraljevi Ptuj so na Grajskem vinskem ocenjevanju že šesto leto zapored izbrali knežje vino. Ta naslov nosi vino, ki ga izbere knez Bojan Miško med tremi najbolje ocenjenimi vzorci. Letos mu je bil najbolj všeč Renski rizling 2016, Vinogradništva Lovrenčič. Na prireditvi je zbrane v imenu društva Cesarsko kraljevi Ptuj nagovoril glasnik v društvu Rado Škrjanec ter Francu Lovrenčiču v imenu kneza Bojana predal rekognicijo za njegovo vino, ki je bilo izbrano kot Knežje vino 2017.

V kulturnem programu so se s srednjeveškimi plesi predstavili člani plesne skupine Pellegrina društva CKP, mlada glasbenica Katja Strelec pa je zaigrala na harmoniko.

Po prireditvi v slavnostni dvorani gradu so nadaljevali v grajski vinski kleti ob pokušini nagrajenih vin in predstavitvi vinske ponudbe vinogradnikov Društva VTC 13 Srednje Slovenske gorice.

Foto: Rado Škrjanec


Več v Kultura in izobraževanje