TD Stara Cesta v Mekotnjaku pripravilo 12. Bučarijo

Na ogled so bili zanimivi bučni aranžmaji, v prostorih bara pa zelo bogata kulinarična razstava bučnih specialitet

Prlekija-on.net, nedelja, 10. september 2017 ob 21:10
Bučarija 2017

Bučarija 2017

Turistično društvo Stara Cesta, je ta konec tedna v Mekotnjaku pri Stajnkovih pripravilo že 12. Bučarijo. V soboto so na njivi pobrali bučni pridelek ter postavili bučne aranžmaje, v nedeljo pa je potekala še osrednja prireditev, kjer se je na prireditvenem prostoru zbrala množica ljudi od blizu in daleč.

Vse zbrane sta nagovorila predsednica TD Stara Cesta, Marija Gaube in podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler. Prisotni so bili številni predstavniki okoliških društev, prireditve pa so se prvič udeležili tudi predstavniki društva Margareta iz Margečana iz sosednje Hrvaške, ki v svojem okolju prav tako skrbijo za ohranitev kulturne dediščine. Prireditev so obiskali tudi člani društva Johann Janez Puch.

Kot vsako leto so na travniku bili na ogled številni zanimivi bučni aranžmaji, letos kot so traktor, ki pelje buče z njive, bager, ki koplje vodnjak, odbojkarsko igrišče, strahci, kmetija, miške in mucke, ježek, gobice, ... v prostorih bara je bila na ogled zelo bogata kulinarična razstava bučnih specialitet, po prireditvenem prostoru pa je dišalo po sveže pečenih bučkah, bučni juhi, bučnem golažu ter drugih bučnih jedeh. V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, obiskovalci so lahko spremljali prikaz trebljenja buč ter na stojnicah degustirali različne bučne specialitete, najmlajši pa ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah. Za glasbo je skrbel Zet Branko.

Tudi letos so razglasili rezultate natečaja za najtežjo bučo, na katerega se lahko prijavijo člani društva oz. krajani KS Stara Cesta. Letos se je tekmovanju pridružil še turistični podmladek. Rezultate je predstavila predsednica komisije Zinka Habjanič. Pri podmladku so sodelovali Laura Činč (6. mesto, 6 kg), Taj Rudolf (5. mesto, 7 kg), Alen Žinko (4. mesto, 7,5 kg), Neli Balažek (3. mesto, 18 kg), Aney Geržin (2. mesto, 62 kg), Matic Kozar pa je pridelal najtežjo bučo, težko 115 kg. Pri odraslih so sodelovali Ivanka Janežič (5. mesto, 17 kg), Martina Rajh (4. mesto, 26 kg), Danica Lašič (3. mesto, 30 kg), Sonja Gregorinčič (2. mesto, 95 kg), Ivan Gaube pa je pridelal najtežjo bučo, težko 125 kg. Mladi člani so za prva tri mesta dobili medalje, člani denarno nagrado, vsi ostali pa tolažilne in praktične nagrade.

Tudi letos so prireditev nadgradili s šaljivimi igrami, ki so bile seveda povezane z bučami. Bučni aranžmaji bodo na ogled še prihodnje dni.


Več v Družabno