S prebivalci obmejnih področij govorili o konkretnih rešitvah interventnega zakona

35 oseb, državljanov tako Slovenije kot Hrvaške, je izkazalo namero za preselitev na slovensko stran meje

Prlekija-on.net, sreda, 13. september 2017 ob 12:461
Lilijana Kozlovič

Lilijana Kozlovič

Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča je prebivalcem Rakrižja in Lendave predstavila izhodišča za interventni zakon in hkrati prisluhnila njihovim željam. Kot je povedala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, so želje različne, vse pa bodo preučili in nato v kratkem prišli s končnimi rešitvami.

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, je ob tem povedal, da je vlada prinesla rešitve, o katerih je potekal odprti dialog, dogovor pa je, da ta skupina zadeve še enkrat preuči in nato ponovno predlaga optimalne rešitve.

Pod vodstvom državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade dr. Erika Kopača so člani delovne skupine obiskali obmejna področja, ki jih neposredno zadeva razsodba sodišča. Namen obiskov je bil pogovor s prebivalci teh področij o konkretnih rešitvah za njihove težave in izražene potrebe.

Rešitve, pripravljene na pristojnih vladnih resorjih, so vključene v predlog interventnega zakona, ki naj bi prebivalcem teh območij olajšal življenje po arbitražni razsodbi. Zakon se nanaša tako na fizične kot na pravne osebe, ki se nahajajo na območjih, na katere se nanaša arbitražna razsodba. Z zakonom se bodo prebivalcem na teh območjih ohranile vse pravice, ki jih bodo imeli do uveljavitve interventnega zakona, pod določenimi pogoji pa bodo lahko pridobili tudi določene nove pravice. Nekatere pravice jim bodo pripadale na podlagi domneve, za druge bo potrebno dokazovanje z listinami.

Zelo pomembne so posebne določbe omenjenega zakona, ki se nanašajo na povsem konkretna področja, kot so urejanje statusa prebivalcev (npr. oprostitev taks oz. povrnitev stroškov), socialni transferji, zdravstveno zavarovanje (npr. plačilo vseh prispevkov zdravstvenega zavarovanja v okviru javne zdravstvene mreže), kmetijske subvencije, lastništvo nepremičnin (pomoč države pri vpisu v zemljiško knjigo). Gospodarske družbe in samostojni podjetniki, ki imajo sedež na Hrvaškem, bodo morali v letu dni urediti status v Sloveniji, zlasti na način vzpostavitve podružnic.

Nadomestilo v primeru preselitve
16 gospodinjstev oz. 35 oseb, državljanov tako Slovenije kot Hrvaške, je izkazalo namero za preselitev na slovensko stran meje. Za to bodo dobili nadomestilo, ki bo določena povsem individualno.

Arbitražno sodišče je v razsodbi 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo uresničilo, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj je izstopila iz postopka arbitraže.

Spodaj lahko prisluhnete uzjavi generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič v Razkrižju.


Več v Gospodarstvo