Literarno kulturno ljubiteljsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je proslavilo 20 let delovanja

Ob jubileju so gostili Ferija Lainščka in Ditko

Branko Košti, torek, 19. september 2017 ob 09:15
Feri Lainšček in Ditka

Feri Lainšček in Ditka

»Literarno kulturno ljubiteljsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je bilo ustanovljeno leta 1997 in deluje v okviru Zveze kulturnih društev Sv. Jurij ob Ščavnici. Prireja literarna branja, sodeluje pri izvedbi občinskih prireditev in na spletni strani posreduje informacije o domačih avtoricah in avtorjih ter gostjah in gostih literarnih večerov. Članice in člane podpira pri izdaji proznih in pesniških del. Dejavnost društva temelji na bogati dediščini velikih pesnikov, pisateljev in mislecev, kot so Edvard Kocbek, Anton Korošec, Bratko Kreft, Ivan Vuk ter mnogi drugi jürjovški rojaki.

Leto dni po ustanovitvi društva je izšla prva številka društvenih cajting, ki so izhajale do leta 2012. Od leta 2015 izhaja društveno glasilo Prlek piše, v katerem svojo poezijo in prozo objavljajo domači in gostujoči avtorice in avtorji«, lahko preberemo na spletni strani društva. Iz zapisanega izhaja, da so člani in članice društva že dvajset let del kulturnega dogajanja v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici.

Dvajset let pesniškega in proznega ustvarjanja so slovesno proslavili v nedeljo, 18. septembra, v Kleti vina in besed KUS. Tokrat so res praznovali, saj so skupaj s prijatelji in krajani, uživali v mladostnem glasu, ki je našel tankočuten glasbeni izraz za liriko priljubljenega pesnika. Medse so namreč povabili pevko, kitaristko in skladateljico Ditko in pesnika Ferija Lainščka, ki s svojimi recitacijskimi in glasbenimi nastopi navdušujeta po Sloveniji.

Ob jubileju je društvo izdalo jubilejno izdajo glasila Prlek piše, v katerem bralkam in bralcem, predstavljajo izbor poezije in publikacij, ki jih je društvo v času svojega delovanja izdalo ali omogočilo njihov izid. Posebej ponosni so na Moniko Čuš, ki je doslej izdala štiri zbirke svojih pesmi in Boštjana Petučnika, sedanjega predsednika društva, ki je svoje pesmi izdal v dveh zbirkah. V društvu so prepričani, da je v občini še veliko nadarjenih piscev, zato jih vabijo, da premagajo zadržke in strah ter se jim pridružijo, saj je, žal že pokojni pesnik Tone Pavček zapisal: »Iskal sem odgovor: kaj je poezija? – in ga nisem našel. Iskal sem odgovor: čemu poezija? – in ga nisem našel. Vem le to, da je vsak človek nekje pesnik«.


Več v Kultura in izobraževanje