Na Cvenu obudili nekdanje kmečko opravilo

Na Grüntu na Cvenu so kožühali koruzo

Jože Žerdin, torek, 19. september 2017 ob 11:06
Kožühanje na Cvenu

Kožühanje na Cvenu

Potem, ko so marljivi in prizadevni člani Turističnega društva Cven pri Ljutomeru na Murskem polju na bližnji njivi prireditvenega prostora Grünt na Cvenu spomladi posejali koruzo, so le-to skozi leto do jeseni negovali, ročno okopavali, da je kljub sušnemu poletju lepo zrasla. Ob koncu tedna, v soboto, 16. septembra, je Turistično društvo pripravilo ročno trganje koruze, katero so potem z lesenim vozom in konjsko vprego pripeljali na prireditvi prostor na Grünt. Šlo je za etnološko prireditev z prikazom in obujanjem kmečkega opravila.

Letos je bilo ročno kožühanje koruze na Cvenu že 18. po vrsti in je bil za vas Cven pravi kmečki praznik. Vsi, ki so se udeležili ročnega kožühanja koruze so med drugim spoznali kanček nekdanjega kmečkega pridiha na vasi. Kot so povedali starejši člani Turističnega društva Cven so bili pred mnogimi leti ob jesenskem opravilu - ročnem kožühanju lepi časi. Ko so na kmetih koruzo ročno potrgali so jo pripeljali na kmečko dvorišče – gumno, kjer so se ob večerih zbirali ob velikem kupu koruze sorodniki, sosedje, znanci, prijatelji, saj so vsak večer pomagali eni domačiji. To so bili lepi in nepozabni časi in kanček tiste nostalgije so člani Turističnega društva Cven prikazali na Grüntu.

Ob kmečkem vozu na katerem je bila koruza so starejši in mlajši poprijeli za koruzo in začeli ročno kožühati. Rumeno kožühano koruzo so potem možje v spletenih košarah nosili v koruznjak, da se bo nekaj časa sušila. Nekateri vešči tega opravila pa so koruzo spletali v »vence«. Ob kožühanju je stekel pogovor o tem in onem, zaslišala se je lepa domača prleška pesem. Dogodek so popestrili člani folklorne skupine KD Cven, ki so zaplesali venček prleških plesov. Vsem, ki so se udeležili kožühanja koruze, bo dogodek ostal še dolgo v spominu.

Članice TD Cven so v krušni peči na Grüntu za obiskovalce pekle različne prleške jedi, od krapcev, kvasenic do postržjač. Po stari kmečki navadi pa so za kmečki praznik odprli prleško tünko, katero so si sami pripravili s kmečkimi kolinami. Tako je tisti dan dišalo po kulinaričnih jedeh, vse skupaj pa so zalili z vinom iz prleških zidanic. Ob tej priložnosti so članice Turističnega društva Cven in ostale gospodinje iz Cvena za praznik spekle različne pecivo in pogače, kjer je bilo predvsem kot dodatek koruzna moka. Kulinarična razstava je bila zelo bogata in raznolika. Obiskovalci pa so jedi tudi poskusili.

Tudi letošnjo koruzo, ko se bo posušila jo bodo člani Turističnega društva Cven v bližnjem mlinu zmleli v dišečo koruzno moko iz katere bodo potem spekli koruzne pogače in razno koruzno pecivo. Da je letošnja etnološka prireditev prleško kožühanje lepo uspela sta vse povezovalne niti držala skupaj predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat in gospodar Grünta Milan Košnik.


Več v Družabno