Narasle vode poplavljajo ceste in ogrožajo hiše

Voda poplavlja hiše na širšem območju Prlekije in Prekmurja

Prlekija-on.net, torek, 19. september 2017 ob 17:221
Obilno deževje v Prlekiji

Obilno deževje v Prlekiji

V začetku tedna nas je zajelo obilno deževje, ki se še krepijo in bodo vztrajale tudi ponoči na sredo, ko naj bi krajevno lahko padlo tudi več kot 100 litrov dežja. Pri nas se pričakujejo tudi večja razlivanja, hidrologi pa so za vzhodni del države razglasili oranžno stopnjo ogroženosti. Reka Ščavnica še vedno narašča.

V sredo se bo na zahodu delno zjasnilo, drugod bo pretežno oblačno, v vzhodni in osrednji Sloveniji bo predvsem dopoldne občasno še rahlo deževalo. V vzhodni Sloveniji bo pihal zmeren veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16 stopinj C.

Poplavljene ceste in hiše
Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da se je ob 8.48 v naselju Radomerje, občina Ljutomer, podrlo drevo čez cesto. Delavci cestnega podjetja Nograd–Lotmerk so drevo odsranili. Ob 8.35 so na Gubčevi ulici v Beltincih gasilci PGD Beltinci s folijo pokrili okoli dvajset kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše. Ob 8.11 je v naselju Žepovci, občina Apače, meteorna voda zalila prostore dveh stanovanjskih hiš. Vodo so prečrpali gasilci PGD Žepovci. Ob 10.50 je v naselju Bresnica, občina Ormož, drevo ogrožalo objekt. Gasilci PGD Bresnica so drevo razžagali in odstranili.

Ob 9.35 je med naseljema Dobrovnik in Kobilje, občina Dobrovnik, meteorna voda poplavila cestišče. O dogodku je bilo obveščeno pristojno cestno podjetje. Ob 10.40 je v Gornjih Petrovcih meteorna voda poplavila cestišče. O dogodku je bilo obveščeno cestno podjetje Pomgrad. Ob 11.58 so gasilci PGD Beltinci čistili cestne prepuste na območju Beltincev. Ob 15.03 je v naselju Prerad, občina Dornava, padlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Polenšak so drevo razžagali in odstranili. Ob 16.30 je na cesto Središče ob Dravi-Godeninci padlo drevo. Gasilci PGD Središče so drevo razžagali in odstranili.

Ob 11.53 so v naselju Suhi Vrh, občina Moravske Toplice, gasilci PGD Suhi Vrh in Moravske Toplice prečrpali meteorno vodo, ki je zalila prostore stanovanjske hiše. Cestišča so poplavljena tudi na Goričkem, ob 9.45 so v naselju Grad, občina Grad, gasilci PGD Grad prečrpali meteorno vodo iz slačilnic ob nogometnem igrišču in iz kletnih prostorov stanovanjskega bloka. Voda poplavlja hiše na Cvenu, v Boračevi, Radencih, Gornji Radgoni, Lastomercih, Prosenjakovcih, Grabonošu, Sp. Ščavnici, Moravskih Toplicah, Šalovcih, v Sp. Ivanjcih poplavlja zadrugo, v Gabrniku pa gasilski dom. Iz Jeruzalema poročajo o udoru zemlje za hišo, iz Gornje Radgone o plazu.

Ob 19.04 je v Mihovcih pri Veliki Nedelji, občina Ormož, podtalna voda zalila kletne prostore enostanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Nedelja so iz kleti izčrpali okrog 15 kubičnih metrov vode. Ob 20.48 so v Radomerščaku v občini Ljutomer gasilci iz PGD Radomerje iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 8 kubičnih metrov meteorne vode. Ob 18.15 je v naselju Kokoriči, občina Križevci, potok Lipnica pričel poplavljati. Gasilci PGD Kokoriči so napolnili približno 380 protipoplavnih vreč z peskom in zaščitili pet stanovanjskih objektov.

V Lendavi, Gornji Radgoni in Sv. Juriju ob Ščavnici poteka polnjenje protipoplavnih vreč za zaščito hiš. Ob 14.59 so v kraju Žihlava, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gasilci PGD Slaptinci, Selišče-Kupetinci in Rožički vrh napolnili 160 dvojnih protipoplavnih vreč. Ob 20.56 so v kraju Benica, občina Lendava, gasilci PGD Petišovci pregledali nasip, ki so ga poškodovali glodalci in očistili bližnji most, ki je bil poln naplavin. Ob 20.03 so v Banuti in Mostju, občina Lendava, gasilci iz PGD Mostje-Banuta na nasip kanala naložili okrog 100 protipoplavnih vreč.

Pozor, spolzko!
Ob obilnem deževju, ki smo mu priča, tudi policija voznikom svetuje dodatno previdnost, saj so ceste mokre in spolzke. Vozniki naj hitrost zmanjšajo in prilagodijo razmeram na cesti ter se izogibajo situacijam, v katerih bi bilo treba nenadno zavirati, vožnja skozi ovinke pa naj bo umirjena in počasnejša kot v razmerah, ko so ceste suhe. Ob tem še opozarjajo, da je ob neurju ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno ter tudi prepovedano.

Spodaj je nekaj fotografij iz Cezanjevcev, Ljutomera, Pristave, Veščice, Babincev, Branoslavcev, Gajševcev, Žerovincev, Male Nedelje, Žihlave in Dragotincev ter širšega območja Gornje Radgone, v videu pa Ščavnica v Cezanjevcih, Pristavi in Veščici.


Več v Narava