V Trstu in med zamejskimi Slovenci

Ekskurzija OZ ZZB za vrednote NOB Gornja Radgona

Filip Matko Ficko, četrtek, 21. september 2017 ob 12:42
Pred spomenikom v Križu

Pred spomenikom v Križu

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Apače je bila 20. septembra organizator ekskurzije, ki so se je udeležili članice in člani vseh štirih krajevnih organizacij (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Videm ob Ščavnici) v okviru Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Gornja Radgona. Skupno 50 udeleženk in udeležencev je obiskalo slovensko zamejstvo v Trstu in okolici.

Prvi strokovni obisk in ogled je bil namenjen Rižarni (Risiera di San Sabba), ki je bilo zbirno in uničevalno taborišče med 2. svetovno vojno. V drugi polovici oktobra 1943 je namreč s področja vzhodne poljske v Trst prispel esesovski akcijski oddelek Reinhard, ki je za izvajanje svojih nalog preuredil opuščeno rižarno pri Škednju v policijsko taborišče s krematorijem. Tu je umrlo med 4 do 5 tisoč ljudi. Preko Rižarne je v druga koncentracijska taborišča bilo odpeljanih od 20 do 25 tisoč ljudi. Med vodilnimi je bil tudi general Odilo Globocnik, ki so ga poimenovali »vrhovni rabelj« Rižarne. Vodstvo in razlage v Rižarni so bile »v rokah« novinarja Vojimira Tavčarja.

Sledila je vožnja v center mesta Trst, kjer so si pod vodstvom vodičke Tanje Sternad ogledali glavne znamenitosti, kajti zgodovinski dogodki so mestu pustili svoj pečat, ugodna lega pa mu je dala pomembno vlogo tranzitnega, trgovskega in obmorskega mesta. Je tudi neke vrste prestolnica omamne italijanske kave. Sledila je vožnja ob obali in od daleč so si ogledali pravljični grad Miramare, ki je bil zgrajen po naročilu Ferdinanda Maksimiljana I. Habsburško - lotarinškega (1832-1867; vrhovni poveljnik avstrijske vojne mornarice, ustreljen od mehiških revolucionarjev leta 1867 kot cesar Mehike).

Navdušil je vse obisk naselja Križ, kjer je o »pokončnosti« Slovencev v Italiji govoril predsednik tamkajšnje organizacije borcev Jurij Žerjav (organizacija je prejela Zlato plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije, njihov član Frančko Stefančič pa srebrni častni znak ZZB za vrednote NOB Slovenije). Opravljen je bil enominutni molk ob veličastnem spomeniku padlih 64 rodoljubov v boju proti nacifažizmu. Pri podobnem spomeniku v naselju Gabrovec je o hudih časih zatiranja Slovencev v Italiji govoril Eligij Kante, nato pa je sledilo kosilo v slovenski Društveni gostilni Gabrovec, ki deluje že 115 let. Tam sta vse pozdravila vodja gostilne Boris Strekelj in podpredsednica Kulturnega društva Drago Bojan Mirela Zgonc. S pijačo so vse gostili domačini. Tu se je od vseh poslovila vodička Tanja Sternad. Vsakega udeleženca je udeležba na ekskurziji veljala 40,00 evrov, kajti Območno združenje ZZB za vrednote NOB Gornja Radgona je k skupnim stroškom »primaknilo« 500,00 evrov, Krajevna organizacija ZZB za vrednote NOB Apače pa še 100,00 evrov.


Več v Kultura in izobraževanje