Bodoči kmetijski strokovnjaki se učijo pri vinogradnikih

Trgali so pri vinskih vitezih Pavlinjeku in Kolariču

Prlekija-on.net, četrtek, 28. september 2017 ob 07:52
Trgatev pri Kolaričevih

Trgatev pri Kolaričevih

Čeprav jim je vmes nagajal dež in so začasno morali prekiniti svoje priljubljeno opravilo, trganje grozdja, se pospravljanje žlahtne kapljice iz vinogradov v kleti, tudi na severovzhodu države, vse bolj bliža koncu. Konec letošnje trgatve bo sicer nekoliko hitreje kot običajno, a to še zdaleč ne pomeni, da bo vino zaradi tega slabše kakovosti. Še več, strokovnjaki so prepričani, da bo letošnji vinski letnik eden boljših v zadnjih desetletjih. Ob tem, kljub pomladni zmrzali, potem suši, toči in vsem drugim vremenskim nevšečnostim, niti količine ne bodo bistveno nižje, kot je običajno in kot je bilo za pričakovati na območju Vinorodne dežele Podravje, z okoliši Štajerska Slovenija in Prekmurje.

In kot običajno so trgatve, bodisi pri večjih vinogradnikih, bodisi pri ljubiteljskih vinogradnikih s kakšnimi stotimi trsi, bile pravi domači praznikih, kjer se je zbralo večje ali manjše število svojcev, sorodnikov, prijateljev in sosedov. Nikjer ni manjkalo dobre volje, odlično obloženih miz, tako na začetku, kot zlasti koncu trgatve in stiskanja sladkih grozdnih jagod. Marsikje se je potrdilo, da je jesensko delo v vinogradu in pozneje v kleti, eno najpomembnejših ne le za velike vinogradnike, temveč vse pridelovalce žlahtne kapljice. In tako je bilo tudi pri dveh vinskih vitezih, kanclerju in članu Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov, Štefanu Pavlinjeku iz Polane pri Murski Soboti, oz. Milanu Kolariču iz Polic pri Gornji Radgoni. Oba, tako znani prekmurski podjetnik, kot radgonski vinogradnik in predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, sodita med večje pridelovalce tihih in penečih se vin. In oba sta se tudi strinjala, da je letošnji letnik vina odlične kakovosti, saj je bilo veliko sonca, ki ga grozdje ima zelo rado.

Kot nam je povedal Štefan Pavlinjek so v družinskem vinogradu na Aženskem Vrhu nad Gornjo Radgono, kjer obdelujejo 1,1 ha vinograda oz. 5500 trsov, bilo kakšnih 50 trgačev. Toliko jih sicer ne bi potrebovali, a so dogodek, za obilno obloženimi mizami, izkoristili tudi za druženje s prijatelji ob posebnem obredu. Za odlično hrano so poskrbeli gospodinja Irena, hčerka Nuša, snaha Sandra in kuharji iz domače gostilne, za vrhunska vina pa kar vitez Štefan, ki pravi, da so tokrat stisnili okoli 4.000 litrov vina, največ laškega rizlinga. To je približno enako kot v minulih letih. Zadnjo trgatev bodo Pavlinjekovi imeli na Štefanovo, 26. decembra, ko bo novo druženje pod brajdami gostišča "Lovenjak" v Polani.

Pri Milanu Kolariču, kjer imajo nekoliko več grozdja pa so trgal več dni in ločeno po sortah. Vmes so, pri trgatvi chardonaya in sauvignona, prišli na pomoč tudi dijaki Biotehnične šole Rakičan, katero je v vinograd na Plitviškem Vrhu pri Gornji Radgoni, pripeljala sama ravnateljica omenjene srednje šole, Simona Potočnik, ki je mimogrede tudi sama vinska vitezinja. Kot nam je povedal Kolarič, imajo z omenjeno šolo podpisan dogovor o sodelovanju, tako da se dijaki hodijo v njegove vinograde učit, od rezi trsov, pomladnih in poletnih opravil, do trgatve in šolanja vina. Tako se bodoči kmetijski strokovnjaki lahko veliko naučijo, ob tem pa tudi vinogradniki pri katerih delajo, imajo veliko korist od tega.


Več v Kultura in izobraževanje