Pred Hišo Stare trte opravili že 31. Svečano trgatev Stare trte

Nedeljska kulturnoetnografska prireditev z glasbenimi izvajalci, kot so Darja Švajger, Maja Keuc, Lidija Kodrič in Edvin Fliser je poskrbela za izjemen dogodek, ki je navdušil številno občinstvo

Prlekija-on.net, nedelja, 1. oktober 2017 ob 18:23
31. Svečana trgatev Stare trte

31. Svečana trgatev Stare trte

V nedeljo, 1. oktobra, je pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu potekala 31. Svečana trgatev Stare trte. S to prireditvijo se je pričel tradicionalni 17. Festival Stare trte, ki je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu. Nedeljska kulturnoetnografska prireditev z glasbenimi izvajalci, kot so Darja Švajger, Maja Keuc, Lidija Kodrič in  Edvin Fliser je poskrbela za izjemen dogodek, ki je navdušil številno občinstvo.

V pozdravnem nagovoru gospodarja Stare trte, mariborskega župana, dr. Andreja Fištravca je ta še posebej izpostavil dejstvo, da narava tudi to leto vinogradom na Štajerskem ni prizanašala, a jo je Stara trta kot že tolikokrat v svoji zgodovini odnesla brez posledic. Direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch je poudarila, da tudi na zavodu za turizem »vse dni v letu načrtujemo, ustvarjamo in snujemo projekte, s katerimi bi najstarejšo trto na svetu ponesli v vse kraje po Sloveniji in tudi izven meja.« Direktorica je v govoru napovedala tudi nove vsebine na temo vinskega turizma, ki kmalu prihajajo v mesto Maribor, saj je v neposredni bližini najstarejše trte na svetu v nastajanju vinski muzej.

Prvi grozd je letos odrezal Luka Kodrič, dijak Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, Novo mesto, ki je v Franciji dosegel 3. mesto v tekmovanju iz rezi vinske trte. Mestni viničar Stane Kocutar je pred letošnjo trgatvijo na Stari trti naštel 63 grozdov, letino po kvaliteti pa ocenil kot odlično, kar so pokazale tudi meritve, ki po veljavni zakonodaji (nad 83 Oe stopinj) uvrščajo letošnjo letino v vrhunsko kakovost (Stara trta – 42 kg, 84 Oe stopinj; potomki 110 kg, 70 Oe stopinj).

Za prešerno vzdušje so poskrbeli številni kulturni vložki, med drugim Darja Švajger, Maja Keuc, Lidija Kodrič, Edvin Fliser, Klapa Friški, Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in AFS Študent. Tekom prireditve so potekale tudi vinske degustacije na stojnicah, kjer so se predstavljali priznani štajerski vinarji, izbrani na 51. ocenjevanju vin vinorodne dežele Podravje pod imenom "Vinski letnik 2016", ki ga organizira KGZS Zavod Maribor. Številna turistična društva so skupaj s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem ter Srednjo šolo za prehrano in živilstvo, IC Piramida Maribor, poskrbela za kulinarično ponudbo. Srednja šola za oblikovanje Maribor je v Hiši Stare trte na ogled postavila razstavo »Povest o jeseni« ter po prireditvi izpeljala modno revijo na temo jesen.

Dogodek, ki so ga obiskale tudi številne aktualne slovenske vinske kraljice in vinski vitezi različnih redov, je bil uvod v številne prireditve, ki se bodo odvile v času Festivala Stare trte. Organizatorji tako apovedujejo tematske vinsko-kulinarične prireditve v Hiši Stare trte (petkovi vinski dueli v Hiši Stare trte) ter največje martinovanje na prostem v Sloveniji (sobota, 11. november, 11:11-21:00 Skupina Gadi, Čuki, Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in AFS Študent).

Celoten program pa je na voljo na tej povezavi.

Foto in video: Karmen Razlag


Več v Družabno