»Vino in prijateljstvo« na posestvu Steyer

Vinogradniško posestvo Steyer gostilo 2. mednarodno likovno kolonijo

Prlekija-on.net, torek, 10. oktober 2017 ob 13:07
Likovna kolonija na posestvu Steyer

Likovna kolonija na posestvu Steyer

Na vinogradniškem posestvu Steyer v Plitvici (občina Apače) je potekalo 2. likovno ustvarjalno srečanje – likovna kolonija, ki je pritegnila 15 likovnih umetnikov iz Slovenije in tujine. Ker umetnost, kultura in vino sodijo skupaj se je namreč tudi družina Steyer že lani odločila še bolj povezati vino in umetnost ter razviti nove prijateljske vezi preko likovne zgodbe, je tudi letos prišlo do omenjenega tridnevnega likovnega druženje in ustvarjanja. Steyerjevi so poskrbeli prijetno nastanitev, manjkalo ni niti dobre hrane in seveda njihove vrhunske kapljice, ki je tokrat bila tista, ki je likovnim ustvarjalcem dala novega ustvarjalnega navdiha.

Že pred pričetkom dela sta prisotne pozdravila in nagovorila, gostitelj Danilo Steyer in predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović. Vsak udeleženec likovne kolonije, ki so se tudi družili ter obiskovali znamenitosti Apaške doline, je pripravil dva izdelka za posebno razstavo, ki bo predvidena v mesecu novembru. S kolonije, kjer je ustvarjanje spremljal likovni kritik Mario Berdič, so ustvarjalci po eno likovno delo podarili hiši in tako bo del stalne zbirke umetniških del družine Steyer na njihovem novem posestvu, odprtem leta 2015.

Že dobro leto po otvoritvi prenovljenega in razširjenega vinogradniško - turističnega posestva Steyer, sta se družinska lastnika Danilo in Magda Steyer odločila še za dodatno kulturno dejavnost v obliki prve mednarodne likovne kolonije z ambicijo, da bi v bodoče postala vsakoletna prireditev, kar se tudi potrjuje, saj je letos potekala že drugič in se ne bo prenehala. Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itd. V velikem poslovnem objektu je na voljo mnogo prostorov za razne kulturne dejavnosti, še posebej pa se zdijo primerni za likovno ustvarjalnost, saj lahko prav vsak udeleženec najde svoj kotiček, tako zunaj kot znotraj sodobno urejene stavbe.

Druge mednarodne likovne kolonije "Vino in prijateljstvo-Steyer 2017" se je udeležilo 15 bolj ali manj priznanih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Anglije, in sicer: Prof. dr. Matjaž Duh, slikar iz Maribora, Brigita Čas, slikarka iz Slovenj Gradca, Bogdan Čobal, akademski slikar iz Maribora, Svetlana Elantseva Southorn, akademska slikarka iz Anglije, Erna Ferjanič, likovna pedagoginja iz Rogaške Slatine, Robert Jurak, kipar iz Logarovcev, Rado Jerič, akademski slikar iz Pernice, Tatjana Mijatović, slikarka iz Radencev, Igor Orešič, umetnik iz Maribora, Dražen Pavlović, slikar iz Varaždina, Vinko Prislan, slikar iz Radencev, Niko Ribič, slikar iz Maribora, Viktor Šest, akademski slikar iz Maribora in Dana Štrucelj, slikarka iz Gornja Radgone. Kurator umetniškega srečanja je bil likovni kritik Mario Berdič iz Maribora.


Sodelujoči umetniki so bili tudi prvi, ki so poskusili novo vino s trt prijateljstva iz Steyerjevega ampelografskega vrta, kjer imajo zasajene svoje trte tudi številne znane slovenske in tuje osebnosti. Lansko vino iz omenjenega vrta, ki ni za prodajo, temveč le za prijatelje so poimenovali kar "Vino prijateljstva", etiketo pa je naslikal udeleženec obeh kolonij Bogdan Čobal, akademski slikar iz Maribora. Omeniti kaže še zanimiv kovaški muzej, saj je leta 1934 na mestu, kjer danes stoji posest, dedek Jožef Steyer zgradil kovaško delavnico in domačijo, iz katere se je kasneje razvilo sedanje vinogradništvo. Glede na raznolike možnosti črpanja umetniškega navdiha, so zagotovo nastala zanimiva dela, ki bodo na ogled novembra neposredno na domačiji Steyer, seveda ob nepogrešljivem spremnem katalogu...

Tridnevno prijetno druženje in ustvarjanje na posestvu Steyer, ko se je vinogradniška in glasbena družina Steyerjevih (gospodarja Magda in Danilo, njuna otroka: Daneja in Mark, ter Danilova starša Jožef in Marija), povečala za 15 članov, se je sicer hitro končalo, a ne za dolgo, kajti že prihodnje leto bo na sporedu 3. tovrstna likovna kolonija.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje