Hiška eksperimentov na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci

Aktivnosti so bile namenjene otrokom šole in vrtca, njihovim staršem ter ostalim krajanom

Prlekija-on.net, sreda, 11. oktober 2017 ob 20:24
Hiška eksperimentov na OŠ Črenšovci

Hiška eksperimentov na OŠ Črenšovci

V torek, 10. oktobra, so na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci gostili potujoči center spodbujanja radovednosti, kritičnega razmišljanja in promocijo raziskovanja – Hiško eksperimentov.

Dejavnosti so potekale v okviru tehniškega dne, od 8.00 do 16.00 ure. Aktivnosti so bile namenjene otrokom šole in vrtca, njihovim staršem ter ostalim krajanom.

Dan so pričeli s svečano otvoritvijo. Po pozdravu ravnateljice je otroški pevski zbor zapel himno šole »Naša šola, šola mala« in himno Hiške eksperimentov. Po uvodnih navodilih so se lotili dela.

Učenci so bili razdeljeni v skupine, kjer so izvajali samostojne eksperimente s področja naravoslovja (fizike, tehnike, astronomije, kemije …), kar je neprecenljivo za graditev lastnih osebnih izkušenj, pod vodstvom usposobljenih strokovnjakov iz Hiške eksperimentov v sodelovanju z lokalnim učiteljskim kadrom, s katerimi so skupaj spodbujali dialog, vprašanja in iskali odgovore. Dve uri pa so učenci eksperimentirali v skupinah pod vodstvom učiteljev, kjer so poglabljali znanje in se urili v eksperimentiranju. Najbolj jih je navdušila znanstvena dogodivščina na temo Kapljevine in plini ter na razredni stopnji Jajček. Učenci so opazovali, sodelovali, raziskovali in uživali ter se tako učili.

Ob 12.30 uri so se vrata Hiške odprla tudi za zunanje obiskovalce, ki jih je bilo veliko, saj so otroci s seboj pripeljali starše in tudi stare starše. Tako je eksperimentiranje dobilo novo dimenzijo, kjer so se prepletale mladostne razigranosti z izkušenostjo in modrostjo starejših.


Več v Kultura in izobraževanje