Farmtech bo v Ljutomeru gradil modernizirano in bolj ekološko lakirnico

Za novo lakirnico, ki bo stala v industrijski coni vzporedno z obstoječo proizvodno halo podjetja, ne bo potrebno izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja, saj nameravan poseg ne bo imel pomembnih vplivov na okolje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. oktober 2017 ob 19:259
Farmtech

Farmtech

Agencija RS za okolje (ARSO) je pred dnevi objavila sklep, iz katerega je razvidno, da podjetju Farmtech d.o.o. iz Ljutomera, ne bo potrebno izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja za novo lakirnico, saj nameravan poseg ne bo imel pomembnih vplivov na okolje.

Novo lakirnico bodo postavili v industrijski coni vzporedno z obstoječo proizvodno halo podjetja, s katero bo povezan s povezovalnim hodnikom. Nova lakirnica bo v velikosti 2.219 m2, stala pa bo okoli 4 milijone evrov. Z izgradnjo nove lakirnice, bi opustili zdajšnjo, ki se nahaja v mestu na Prešernovi ulici.

Nova lakirnica, ki bo za lastne potrebe, bo modernizirana in bolj ekološka. Tehnološka oprema oz. tehnološke cone so namenjene za predobdelavo (razmaščevanje, spiranje z vodo), sušenje površinske vode, mehanično čiščenje površin s peskanjem, nanašanje premaznih materialov (lakiranje) in sušenje delov kmetijskih strojev in opreme.

Sledi čiščenje odpadnih vod, posamezne faze obdelave pa si sledijo po v naprej določenem vrstnem redu, ki jih povezuje viseči transporter. Vsaka izmed faz se odvija v ločenih delovnih mestih (komorah), tako da je širjenje škodljivih snovi v okolico onemogočeno.

O naložbi v novo lakirnico je vodstvo spregovorilo že v začetku julija na družinskem pikniku podjetja. Takrat je bilo omenjeno tudi, da so že naročili nov obdelovalni center in nov varilni robot za skupaj 1,2 milijona evrov. Tako bodo posodobili svojo proizvodno tehnologijo, eden izmed največjih projektov podjetja pa je selitev proizvodnje jeklenih komponent iz nemškega v slovenski obrat.


Več v Gospodarstvo