Nagrada Antona Trstenjaka duhovniku Francu Hozjanu

Občina Gornja Radgona podelila visoko priznanje domačemu župniku

Prlekija-on.net, sobota, 28. oktober 2017 ob 08:20
Franc Hozjan

Franc Hozjan

Ob praznovanju 22. občinskega praznika Občine Gornja Radgona, so tradicionalno podeljevali tudi občinska priznanja, nagrade, listine in pohvale. In ker tokrat niso podelili najvišje občinske nagrade – naslova častni občan, sta župan Stanislav Rojko in predsednik komisije za pohvale, priznanja in nagrade, Branko Klun, ob asistenci Majde Ferenc, tokrat podelila skupaj 13 nagrad, priznanj, plaket in listin. Najvišje izmed podeljenih priznanj, Nagrado akademika dr. Antona Trstenjaka je prejel župnik radgonske župnije Franc Hozjan, ki je v minulih petnajstih letih prispeval veliko za dobro medsosedsko sodelovanje, dvig duhovnosti med ljudmi in varovanje spomina na akademika Trstenjaka.

Franc Hozjan je župnik župnije Gornja Radgona že polnih 15 let, rojen je bil v Prekmurju, v Gornjo Radgono pa je prišel s Koroške. V petnajstih letih je bilo veliko dogodkov, ki jih je izpeljal z veliko potrpežljivostjo in v zadovoljstvo vseh prebivalcev občine Gornja Radgona. S sredstvi od nabirk krajanov skrbi za cerkev, župnijo in vseh kapelic v celotni župniji. Je skromen in deluje mirno, kar se odraža predvsem pri otrocih pri verouku, ki ga spoštujejo in ga imajo radi. Vedno je pripravljen za pogovor z ljudmi v stiski in jim kakorkoli pomagati. Z njegovim prihodom v Gornjo Radgono je organiziral dobrodelni koncert z naslovom »Vsakdo mora imeti prijatelja« in do danes je bilo vseh petnajst koncertov zelo dobro obiskanih.

Že vsa leta Hozjan zelo uspešno sodeluje z ravnateljem Osnovne šole Gornja Radona. Vsako leto sproti usklajujeta šolski urnik in urnik verouka ter zagotavljata varno pot učencev od šole do Trstenjakovega doma. V letu 2011, ko je župnija Gornja Radgona praznovala 200. obletnico, je bil Franc Hozjan pobudnik za veliko praznovanje. Za ta namen je poskrbel za vso organizacijo in za pogostitev obiskovalcev. Franc Hozjan je pobudnik vsakoletnih skupnih maš med župnijo Sv. Petra v Gornji Radgoni in župnijo v sosednji avstrijski Radgona (Bad Radkersburgu), kjer sta izpeljani maši v slovenskem in v nemškem jeziku. Prav tako nadaljuje zelo odmevne Trstenjakove večere, predstavljene v treh vikendih, na katere povabi predavatelje iz različnih strok. Zadnji dve leti je zasnoval moške in ženske zajtrke. Letošnje leto so bili ti še posebej uspešni, saj je bila Trstenjakova dvorana skoraj premajhna za vse udeležence.

Župnik Franc Hozjan je veliko naredil za ohranitev dobrega imena in lika akademika dr. Antona Trstenjaka; ob obletnici rojstva in smrti se mu poklonijo s spominsko mašo, hkrati pa skupaj z župnijskim svetom skrbi, da je grobnica v Gornji Radgoni vedno lepo urejena. Ponosen je, da nosi dom, kjer se zbirajo otroci, skavti in člani župnijskega Karitasa, ime po tem velikem akademiku. Prav tako pa skrbi, da se v spominu ohranja ime pokojnega časnega občana Gornje Radgone, msgr. Franca Puncerja. V ta namen daruje maše ob obletnici njegovega rojstva in smrti. Gospod Franc Hozjan je do sedaj prejel številne pohvale in zahvale v okviru škofije Maribor in Murske Sobote.


Več v Kultura in izobraževanje