Črenšovski gasilci: Sebi v ponos, bližnjemu v pomoč

Na dnevu odprtih vrat so predstavili svojo dejavnost in dosežke, ki močno presegajo krajevne in občinske meje

Prlekija-on.net, četrtek, 2. november 2017 ob 08:121
PGD Črenšovci

PGD Črenšovci

V eni večjih pomurskih vasi, Črenšovcih, z okoli 1200 dušami, ki je tudi sedež istoimenske občine, podobno kot v večini krajev na skrajnjem severovzhodu države, uspešno deluje Prostovoljno gasilsko društvo Črenšovci, ki je bilo ustanovljeno davnega 28. oktobra leta 1923 na črenšovski OŠ. Tega dne so bili postavljeni temelji za nadaljnji razvoj in delovanje društva. Ustanovitelj in obenem prvi predsednik društva je bil kantor in učitelj Štefan Lutar, ki je poleg mnogih poklicnih in tudi političnih dolžnosti našel čas za splošne potrebe prebivalcev in med prvo nalogo si je zastavil ustanovitev prepotrebnega gasilskega društva, ki naj bi ljudem pomagalo ob morebitnih požarih in drugih nesrečah. Danes društvo spada v 3. kategorijo in je osrednja enota v občini Črenšovci.

Da bi obeležili sanjsko, zgodovinsko in nepozabno leto 2017, ko so zabeležili vrhunske organizacijske, delovne in tudi tekmovalne rezultate, so gasilke in gasilci PGD Črenšovci za vaščanke, vaščane, sponzorje in vse ostale podpornike društva, ter goste, konec tedna pripravili štiriurni dan odprtih vrat. V tem času so si obiskovalci imeli priložnost ogledati gasilski vozni park, ki so ga posodobili z najsodobnejšo gasilsko avtocisterno AC 24/60, prevzeto v operativno uporabo letos, 22. aprila, ko jih je z obiskom počastila tudi obrambna ministrica Andreja Katič. Z novo gasilsko avtocisterno so letos posredovali na sedmih intervencijah, največja med njimi pa je bil požar v Eko plastkomu v Ljutomeru. Vsak obiskovalec si je lahko ogledal tudi prostore gasilsko-vaškega doma, gasilski muzej in osvojene pokale. Letos so jih osvojili kar 22, s čimer so postali najboljši na tekmovalnem področju tako v občini Črenšovci in na število enot ter rezultate tudi v Pomurski regiji. Že četrto leto zapored imajo aktivnih osem tekmovalnih desetin, od katerih so se kar štiri uvrstile na državno tekmovanje, ki bo naslednje leto. Ekipa pionirk in mladincev pa se je uvrstila še na državno gasilsko tekmovanje v orientaciji.

Za največjo atrakcijo na dnevu odprtih vrat so poskrbeli njihovi kolegi iz Gasilske enote Murska Sobota, ki so z avto lestvijo v višave dvignili vsakega, ki si je želel vso dogajanje ogledati še s ptičje perspektive. V času odprtih vrat je potekal tudi servis gasilnih aparatov, poskrbljeno pa je bilo tudi za hrano in pijačo, tako da so vsi bili navdušeni nad videnim in doživetim. Letos se v PGD Črenšovci lahko pohvalijo tudi z organizacijo 4. medgeneracijskega srečanja Gasilske zveze Slovenije, kjer se je zbralo 650 gasilk in gasilcev iz celotne Slovenije. Predstavili so jim pomurske znamenitosti, občino, župnijo in njihovo gasilsko društvo ter organizirali gasilsko orientacijo in mini gasilsko olimpijado. Resnično so lahko ponosni nase in na vso opravljeno delo, ki je plod večletnega načrtovanja, vztrajnosti, odrekanja, strokovnosti, učenja in tudi sreče. Vse to, kot je povedal predsednik PGD Črenšovci, Dušan Utroša, pa ne bi bilo možno brez zveste podpore vaščank, vaščanov, občine, sponzorjev in donatorjev.

V zgodovini društva, ki deluje pod geslom »Sebi v ponos, bližnjemu v pomoč!«, bo z največjimi črkami zapisan dogodek, ko je društvo svojemu namenu predalo najmodernejše gasilsko vozilo AC 24/60. Bil je to veliki dan tako za društvo in vsakega posameznega gasilca in gasilko, kot za vaščane in občino Črenšovci. Po petih letih vztrajnega dela na projektu nabave novega vozila je to sedaj prešlo v operativno uporabo. Vozilo, ki je eno najsodobnejših ta hip v Pomurju, je nadomestilo dosedanjo cisterno, ki je dopolnila 33 let. Celotna vrednost novega vozila znaša 238.000 evrov in zajema nakup podvozja, nadgradnjo, vso gasilsko zaščitno reševalno tehniko, opremo za vzdrževanje za potrebe občine Črenšovci in izobraževanje.

"Za vse uspehe društva, vključno z zadnjo največjo investicijo v zgodovini društva – nabavo novega najmodernejšega gasilskega vozila AC 24/60 v svoji kategoriji ta hip v Pomurju, se zahvaljujemo vsem, ki so nas pri našem delu nenehno podpirali in nam zaupali. Ker imamo kader, vizijo in cilje se bomo trudili in delali pošteno v službi ljudstva tudi v bodoče", je med drugim dejal Dušan Utroša, predsednik PGD Črenšovci, ki je bil tudi vodja celotnega projekta nabave vozila, namestnik vodje projekta je bil Janez Zadravec, poveljnik PGD Črenšovci in Aleksandra Ribarič članica projektne skupine in podpredsednica PGD Črenšovci. Vsi trije so največ naredili pri zadnji in največji investiciji.

Malce iz zgodovine
PGD Črenšovci se je na svoji prehojeni poti v devetdesetih letih delovanja soočalo s težkimi začetki in uspešnim nadaljnjim razvojem. Predvojno obdobje delovanja društva je bilo uspešno. Takratni gasilci so kupili novo brizgalno in zgradili svoj dom. Leta 1925 je društvo ustanovilo gasilski pevski zbor, ki je dolga leta nastopal v okolici Črenšovcev in tudi izven meja Prekmurja. Ustanovili so tudi godbo na pihala, ki pa zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne delovala dolgo. Dejavnost društva med drugo svetovno vojna je slabo poznana. S svojim delom so ponovno začeli leta 1945. Prostorska stiska v starem gasilskem domu, kjer ni bilo ustreznega prostora za zbiranje gasilcev, in dejstvo, da tudi v drugih objektih gasilci niso bili dobrodošli gostje, sta dokončno vplivala na sklep o tem, da se prične z gradnjo gasilskega doma. V  začetku šestdesetih let je društvo pričelo s pripravami na gradnjo gasilskega doma na stari lokaciji. Po zbranih sredstvih so v začetku leta 1963 pričeli z gradnjo in še istega leta, 22. 9. 1963, dom predali svojemu namenu.

Skozi 94 let delovanja je društvo sledilo svojemu poslanstvu, pomagati bližnjemu v nesreči. V 94-letnem obstoju društva so se menjale številne gasilske generacije, ki so vsaka posebej dajale pečat razvoju črenšovskega gasilstva. Glavno vodilo vsem je bilo humano in nesebično delo ter pomoč bližnjemu v stiski. In prav ta miselnost ljudi je  društvo ohranjala na trdnih temeljih na prehojeni poti skozi vsa leta delovanja. V desetletjih svojega delovanja je društvo doseglo številne pomembnejše mejnike. "Danes lahko s ponosom povemo, da je sedanji generaciji v zadnjih sedemnajstih letih uspelo temeljito spremeniti delovanje društva. Modernizirali smo vozni park, sledili razvoju in napredku gasilske tehnike in opreme, povečali operativno članstvo, organizirali najzahtevnejša tekmovanja in ostale prireditve tako na regijskem kot tudi na državnem nivoju. Z leti delovanja smo si pridobili dovolj znanja, da so danes kos še tako zahtevnim intervencijam in drugim naravnim nesrečam. S svojimi člani smo sodelovali na gasilskih intervencijah v Železnikih, Krasu, Ptuju, Ljubljani, Logatcu, Ljutomeru...", pravi predsednik Utroša, ki dodaja, da so si v društvu ustvarili odlične pogoje za delo, saj so ob 90. letnici obstoja društva svojemu namenu predali generalno obnovljen gasilski dom, katerega obnovo so krili iz evropskih sredstev, svoj delež pa so prispevali tudi občina, društvo in vaščani. Danes je novo obnovljeni dom upravičeno ponos gasilstva in ponos vasi.


Več v Kultura in izobraževanje