Učenci so spoznavali ptice in njihova življenjska okolja

Uspešno zaključen 7. Pomurski ornitološki vikend na Razkrižju

Prlekija-on.net, torek, 7. november 2017 ob 07:45
Sedmi Pomurski ornitološki vikend

Sedmi Pomurski ornitološki vikend

Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so v začetku krompirjevih počitnic, med 27. in 30. oktobrom, izvedli že sedmi Pomurski ornitološki vikend (POV). POV-a, ki je letos potekal na Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje in v njeni okolici, se je udeležilo 13 učencev iz osmih osnovnih šol ter 11 mentorjev.

Med petkom in ponedeljkom so učenci spoznavali ptice in njihovo oglašanje na terenu, prisluhnili zanimivim predavanjem, se pomerili v osvojenem znanju ter ga predstavili zbranim gostom in staršem na zaključni prireditvi. Tako so udeleženci, razdeljeni v posamezne skupine (Ptice kulturne krajine, Vodne ptice, Ptice naselij in Ptice gozda), z mentorji raziskovali bližnjo okolico šole. V soboto so obiskali naravni rezervat Ormoške lagune, kjer so videli veliko zanimivih in tudi redkih vrst ptic, med drugimi brkato sinico in plašico. Dan so zaključili s predavanjem o sovah in nočnim terenom. Nedeljsko dopoldne so izkoristili za teren, popoldan pa so skupine med seboj tekmovale v kvizu »Lepo je biti ornitolog«, ki zajema tako terensko delo v skupini, kakor tudi dobro poznavanje ptičjega oglašanja in drugih tem, povezanih s pticami. V ponedeljek so izdelovali predstavitvene plakate, ki so jih otroci predstavili svojim staršem na zaključni prireditvi popoldan istega dne. Prav tako so organizatorji podelili nagrade zmagovalcem kviza ter se v prijetnem druženju ob »razkriških mlincih« poslovili do naslednjega leta.

Društvo DOPPS je bilo ustanovljeno leta 1979 in je ena največjih nevladnih naravovarstvenih organizacij v Sloveniji. Šteje približno 700  članov po celotni Sloveniji in je razdeljena na 6 regionalnih sekcij in eno mladinsko sekcijo. Sekcije DOPPS so regionalne organizirane skupine, v katerih sodelujejo aktivni člani in prostovoljci društva. S povezovanjem podobno mislečih ljudi so namreč bolj učinkoviti pri spremljanju populacij ptic in varstvu narave v domačem okolju na lokalnem nivoju.

Letošnjega Pomurskega ornitološkega vikenda ne bi bilo brez prostovoljcev (letos so v POV vložili okrog 500 prostovoljnih ur dela) ter donatorjev in sponzorjev. Organizatorji se tako zahvaljujejo: Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje, Občini Razkrižje, Tovarni bovdenov in plastike Lenart, podjetju Elektro Maribor, podjetju Teo-Ten, Stanovanjskemu podjetju Lendava, podjetju ARKO, zavarovalnicama SAVA in Vzajemna, Javnemu zavodu Krajinski park Goričko ter okrepčevalnici Rotovž iz Ljutomera.


Več v Kultura in izobraževanje