V deželi Janževca je sv. Martin pravi praznik

Martinovali so tudi upokojenci DU Grozdek Janžev Vrh

Prlekija-on.net, sreda, 15. november 2017 ob 08:00
Martinovanje DU Janžev Vrh

Martinovanje DU Janžev Vrh

Podobno kot marsikje po vinorodnih območjih naše države, so svoje martinovanje imeli tudi upokojenci in upokojenke, člani DU Grozdek Janžev Vrh. To niti ne preseneča, saj je v vinorodnem območju, po katerem ime nosi znameniti "Janževec", in kjer so praktično vsi upokojenci tako ali drugače povezani z vinogradništvom in vinarstvom, sv. Martin dejansko pravi praznik.

Na samem martinovanju, ki je potekalo v Domu gasilcev na Janževem Vrhu, se je zbrala slaba stotnija od skupno 130 članic in članov najmlajšega upokojenskega društva v Pomurju. V kulturnem programu so nastopili sami člani DU Grozdek, tako da je vse skupaj bilo še bolj zanimivo in avtentično. Poleg nastopa Pevskega zbora DU Grozdek Janžev Vrh, pod vodstvom Marte Kovačič, in zanimive vinogradniško – vinarske igrice v treh slikah pod naslovom "Od rigolanja do žlahtne kapljice" v izvedbi dramske skupine DU Grozdek Janžev Vrh, ter krstom mošta, ki ga je opravil, kdo drugi kot sv. Martin s svojim pomočnikom-ministrantom, je prisotne pozdravil predsednik DU Jože Vaupotič. Ob simpatičnem programu, ki je navdušil prisotne je seveda v ospredju bilo druženje, klepet in veselo rajanje.

"Upokojenke in upokojenci si vedno, ko skupaj praznujemo praznik sv. Martina v nekaj urnem druženju povemo nekaj naših najlepših razmišljanj in želja. Martinovo je eden večjih praznikov predvsem na vinorodnih območjih, kjer nekako zaključuje celoletno delo v vinogradih zato je pri nas še toliko bolj priljubljen praznik. Okrog tega dne se mošt spremeni v vino in to je gotovo dober izgovor za veselje in praznovanje. Novo vino pa je treba na vsak način poskusiti, saj Martin tega dne odpre pipice na sodih. V DU Grozdek Janžev Vrh smo letošnje martinovanje izvedli nekoliko drugače kot do sedaj. Pripravili smo krajšo igrico, ki smo jo poimenovali: Od rigolanja do žlahtne kapljice, kjer smo v treh slikah skušali prikazati oziroma obuditi spomin na to, kako je delo v vinogradu potekalo takrat, ko so naši člani bili še zelo mladi, nekateri še otroci. Verjamem, da je bila igrica vsaj malo všeč našim članom, in da jim je obudila kakšen, že rahlo zarjaveli spomin ali jih vrnila desetletja nazaj", je med drugim povedal predsednik društva Jože Vaupotič, ki je tudi sam nastopal v igrici, poleg pa še: Franci Mulec, Silva Domanjko, Marjan Lušanc, Mira Skotnik, Frančiška Korošec, Jože Hamler, Ana Bratkovič, Drago Pelcl, Drago Domanjko in Milka Mulec.

Sicer pa DU Grozdek Janžev Vrh, ki samostojno deluje skoraj dve leti, šteje okrog 130 članov iz občin Radenci in Gornja Radgona, nekaj članov pa prihaja tudi iz drugih delov vzhodne Štajerske. Kot pravi predsednik Jože Vaupotič, so po devetih mesecih delovanja razvili lasten prapor. Takoj ob osamosvojitvi, ko so izstopili iz DU Gornja Radgona, so formirali tudi mešani pevski zbor (15 članov - 9 članic in 6 članov društva). Ena izmed vsakoletnih aktivnosti je Martinovanje. Sploh za vse prireditve pripravijo kulturni program v lastni izvedbi, saj na Janževem Vrhu nimajo več niti vrtca. Prva letna aktivnost jim je zbor članov, ki ga izvajajo v mesecu februarju, sledi praznovanje Dneva žena, vedno točno 8. marca, prvi izlet v mesecu maju, medgeneracijsko srečanje, ki ga izvajajo skupaj s Krajevnim odborom RK Janžev Vrh in PGD Janžev Vrh, drugi izlet v mesecu oktobru, martinovanje in pred božično novoletnimi prazniki še obisk ter skromna obdaritev članov, ki so stari 80 in več let.

"Posamezne članice in člani se ukvarjajo še z raznimi ročnimi spretnostmi in izdelujejo različne izdelke, pevski zbor ima skozi celo leto vaje in letos smo prvič sodelovali na Etno večeru, ki ga je skupaj s Pomursko pokrajinsko zvezo društev upokojencev organiziralo DU iz Srednje Bistrice. Delovna je tudi dramska skupina, ki pripravlja krajše igrice in skeče za različne aktivnosti. Posamezne članice in člani so aktivni tudi pri izvajanju telovadbe v pozno jesenskem in zimskem času, ki se izvaja v Domu gasilcev na Janževem Vrhu, nekaj pa se jih aktivno ukvarja s pohodništvom. Nekaj sredstev za izvedbo programa aktivnosti pridobimo na podlagi razpisa občin Radenci in Gornja Radgona, glavnino s plačilom članarine in prostovoljnimi prispevki članov. DU Grozdek Janžev Vrh kljub skromnim pogojem deluje uspešno in v zadovoljstvo svojih članov", nam je še povedal Vaupotič, ki je tudi dejal, da sta se člana DU Grozdek, on in Drago Domanjko, odločila prehoditi Martinovo pot po Sloveniji, ki je dolga kar 580 km. Do sv. Martina sta že prehodila štirinajst etap ali skupaj nekaj čez 300 km. Na dan sta prepešačila med 25 in 43 km. Najverjetneje letos ne bosta zaključila pohoda, ker ju nekoliko onemogoča vreme. "Bova pa potem končala drugo leto", pove Vaupotič.


Več v Kultura in izobraževanje