V Benediktu so pripravili zanimivo 15. »Martinovo pokušino«, kjer je vse bilo brezplačno

Ugotovili so, da je »vinski letnik 2017« odličen

Prlekija-on.net, sreda, 15. november 2017 ob 08:19
15. »Martinova pokušina«

15. »Martinova pokušina«

V organizaciji Turistično-vinogradniškega društva Benedikt ter tamkajšnje občine, je na parkirišču Penziona Petelin v središču kraja, minulo nedeljo potekalo tradicionalno, 15. "Pomartinovanje", na katerem se je zbrala slaba stotnija domačinov in gostov. Po lepem in sončnem vremenu je bilo prijetno in veselo na platoju in parkirišču pri »Petelinovi kleti« v središču Benedikta, kjer so obiskovalci lahko poskusili kaj so pridelali domači vinogradniki, ki jih je v društvu včlanjenih nad 60.

Posebej preseneča, da so vinogradniki in nekateri drugi domačini svoje pridelke in druge dobrote vsem obiskovalcem ponudili kar zastonj. To pa je ponovno potrdilo kako enotni so občani Benedikta, ko gre za sodelovanje in sožitje na vseh področjih življenja in delovanja.

In tudi zaradi tega je župan Milan Gumzar, ki se je ves čas moral ukvarjati z gosti, toda nikakor ni pozabil pozdraviti tudi slehernega občana, bil upravičeno ponosen. Prisotne je sicer pozdravil tudi Marjan Farasin, predsednik Društva vinogradnikov Benedikt in domači viničar. Zraven je bil tudi slovenski vinski vitez Zlatko Borak, ki je leta 2003 ustanovil društvo. In kot je povedal sedaj častni predsednik Borak, so se že ob ustanovitvi društva pred dobrimi štirinajstimi leti dogovorili, da bodo vsako leto tradicionalno pripravljali svoje martinovanje prvo nedeljo po sv. Martinu. "Večina vinogradnikov zraven prinese svoj pridelek, s čem tudi prvič skupno poskusimo kaj je kdo pridelal v minulem letniku. Ob tem pa poskrbimo tudi za kaj za pod zob, in ljudje so veseli in zadovoljni", pravi Borak.

"V tem tednu je godoval Sv. Martin, zavetnik vina in vinarjev. Sv. Martin prihaja iz Panonije in njegov god, 11. november, že od nekdaj velja za dan, ko mošt mlado vino postane in dan, ki počasi naznanja konec dela na poljih. Mi smo se zbrali na to prekrasno, sončno in malce vetrovno nedeljo v čudovitem ambientu, že na 15. pokušini mladega vina pridnih benediških vinogradniških rok. Naj omenim da število tri, število benediških vinskih trt, starega Klintona, potomke najstarejše trte iz Lenta poimenovane Čolnikova trta in Radgonske ranine ni naključje, saj imamo tri božje osebe in se pogosto družimo pri Sv. Treh Kraljih, kjer rastejo naše tri trte", je med drugim dodal Borak, ki je pridno natakal Benedičana, dokler je župan Gumzar natakal "županovo vino", sestavljeno iz treh omenjenih sort, ki rastejo na hribčku nad Benediktom, tik ob rojstni hiši domoljuba Dominika Čolnika.


Več v Kultura in izobraževanje