Dijaki GFML na zasedanju mladinskega evropskega parlamenta v Helsinkih

Slovensko delegacijo so sestavljali tudi dijaki GFML Eva Cimerman, Gaja Šiško in Nino Erjavec

Prlekija-on.net, petek, 17. november 2017 ob 11:42
Dijaki GFML na zasedanju EMP

Dijaki GFML na zasedanju EMP

Petčlansko slovensko delegacijo pod mentorstvom profesorice Mojce Rižnar Nedeljko so sestavljali Uroš Perišič in Nina Vasilič iz Ljubljane ter dijaki GFML: Eva Cimerman, Gaja Šiško in Nino Erjavec. Eva se je v svojem odboru za kulturo in izobraževanje ukvarjala z vprašanjem prenove višjega in visokega šolstva. Gaja se je v odboru za državljanske svoboščine in notranje zadeve ukvarjala s problemi in rešitvami glede kibernetskih napadov. Nino je v odboru za enakopravnost spolov iskal rešitve za problem, da so ženske manj plačane za isto delo kot moški, da težje pridejo na vodstveni položaj.

Delegati so tudi spoznavali mesto Helsinki, še posebej njegov večerni utrip, si ogledali kar nekaj šol, univerzo in mestno hišo v Helsinkih, skupaj z delegacijami iz Luksemburga, Makedonije in Malte so bili na sprejemu na sedežu Evropske komisije, profesorjem pa so na Ministrstvu za izobraževanje predstavili tudi finski šolski sistem. Generalna skupščina je potekala na Univerzi, kulturni večer z zabavo pa se odvijal na Gimnaziji Mattliden.

Delegati so bili nastanjeni pri družinah, kar je neprecenljiva izkušnja, okusili so finsko savno, bil povabljeni na družinska srečanja in zabave ter seveda okušali zanimivo finsko hrano. Skoraj ves čas nas je spremljalo prav prijetno vreme, nekaj dni tudi sonce, in čeprav je že pred štirinajstimi dnevi zapadel prvi sneg, v mestu, ki je že razsvetljeno s številnimi lučkami in z okrašenimi drevesci, ter že pripravljenim drsališčem, nismo imeli občutka, da je tako popolnoma drugačno kot mesta ali kraji, iz katerih prihajamo vsi drugi. Tudi tukaj so ljudje zelo prijazni, topli in ustrežljivi, tako da smo se tudi tako daleč od doma počutili izjemno dobro.


Več v Kultura in izobraževanje