Olimpijci bodo nazdravljali z Radgonsko penino

OKS polni Slovensko hišo na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Koreji

Prlekija-on.net, nedelja, 26. november 2017 ob 19:41
Radgonska penina

Radgonska penina

Slovenija se bo na 23. zimskih olimpijskih igrah, ki bodo med 9. in 25. februarjem prihodnje leto v Pyeongchangu (Južna Koreja) vnovič predstavila tudi s tako imenovano Slovensko hišo, ki jih države udeleženke tradicionalno prirejajo za promocijo. In že dobra dva meseca prej so iz koprskega pristanišča že poslali dva polna kontejnerja z vsebino za hišo, ki že plujeta proti prizorišču iger. Znane pa so tudi prve podrobnosti v vsebini. Kot je za STA povedal Peter Dokl, ki je pri Olimpijskem komiteju Slovenije zadolžen za projekt hiše, bo v Azijo potovalo kar 20 ton opreme in hrane. "Stavimo na to, da bo vse slovensko. Hišo je zgradilo podjetje Hosekra iz Slovenske Bistrice, profesionalno kuhinjo je sestavilo več slovenskih proizvajalcev, pa tudi hrana bo slovenska. Uspehom bomo nazdravljali z Radgonsko penino, hrano, pretežno slovensko, npr. joto, žgance in podobno, bo zagotavljalo gostinstvo Jezeršek," je razkril Dokl.

Dodal je, da bo v hiši vse slovensko, izjema so sveža živila, kot so mleko, jajca, sadje in podobno, saj to ne bi preživelo meseca in pol dolge poti preko Singapurja v Busan. Vsebina še ni dokončno dorečena, dogovorjen pa je dogodek s Svetovno zvezo olimpijcev, kamor bodo povabljeni aktivni športniki in tisti, ki so že sklenili kariero. O drugih vsebinah se OKS še dogovarja, v javnosti pa kroži informacija, da naj bi pomembno mesto v Koreji dobila tudi koščena piščal iz Divjih bab, ki velja za najstarejše doslej najdeno glasbilo na svetu. Gre za senzacionalno arheološko najdbo, 60.000 let staro glasbilo, izdelano iz stegnenice jamskega medveda. Slovenska hiša je v prvi vrsti namenjena predstavitvi slovenskega gospodarstva in turizma med igrami v Pyeongchangu, slovenski tabor pa bo skupni prostor izkoristil tudi za druženje in slavje ob odličjih. Glavni partner OKS pri projektu je Kolektor iz Idrije, ki ima edini med slovenskimi podjetji tudi tovarno v Koreji. Nazadnje se je Slovenija na igrah s takim projektom predstavila na igrah leta 2010 v Vancouvru, v letošnjem, v smučarskem središču Alpensia, pa sodeluje okrog 30 podjetij s sončne strani Alp.

Kot nam je povedal vodja marketinga v družbi Radgonske gorice, Sandi Brumen, so veseli, da bodo njihove penine tudi na teh olimpijskih igrah. Dodal je, da z OKS že dolgo odlično sodelujejo in se skupaj veselijo ob osvojitvi dobrih rezultatov in medalj. "Maksimalno se bomo potrudili, da bomo vsem gostom Slovenske hiše predstavili odlično slovensko kuhinjo. Kljub temu pa se moramo zavedati, da imamo v tako oddaljeni deželi, kot je Južna Koreja, veliko omejitev. Upoštevati moramo zelo stroge omejitve glede uvoza mesa in mesnih izdelkov ter drugih živil, tudi okusi živil so nekoliko drugačni kot pri nas. Med drugim bomo pripravili ajdove krapce, žgance, loško medlo, ričote, leteče žgance, bovško friko in druge slovenske jedi", je po drugi strani povedal Luka Jezeršek.


Več v Zanimivosti