Humanitarnim slikopleskarjem podelili priznanja in razglasili tri najboljše tekmovalne ekipe

Prvo mesto sta si letos zasluženo priborila slikopleskarja Avgust in Uroš Sreš iz Murske Sobote, drugo mesto je zasedla ekipa iz Markovcev, tretje pa iz Ljutomera

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. november 2017 ob 16:43
Najboljše ekipe

Najboljše ekipe

Letošnja mednarodna humanitarna akcija in 19. tekmovanje slikopleskarjev, ki jo je sekcija slikopleskarjev pri OZS organizirala v Prlekiji, je med otroki in vzgojitelji v Enoti Dom v OŠ Veržej požela pravo navdušenje, saj je v enem dnevu 91 slikopleskarjev povsem prenovilo štiri od šestih bivalnih enot, v katerih so nameščeni otroci z vedenjskimi in čustvenimi motnjami v starosti od 6 do 15 let, ki tu obiskujejo tudi osnovno šolo. Med udeleženci je bila tretjina slikopleskarjev iz tujine, znova pa se je mojstrom pridružilo tudi 13 dijakov iz dveh srednjih strokovnih šol iz Maribora in Kranja ter 9 vajencev iz avstrijske slikopleskarske šole Baden, ki jih je k nam pripeljal predsednik Evropskega združenja slikopleskarjev, Helmut Schulz.

Iz obrtniškega stanovskega vidika ima ta humanitarno-tekmovalna akcija še poseben pomen, saj mojstri med seboj tekmujejo in preverjajo svoje spretnosti, v vlogi mentorjev pa dijakom prenašajo svoje dragocene izkušnje, jim delijo nasvete in predstavljajo gradbene materiale. Učencem OŠ Veržej so ob tej priložnosti predstavili tudi poklic slikopleskarja, zainteresiranim varovancem Enote Dom pa bodo omogočili tudi pridobitev štipendije, če se bodo pri prehodu v srednjo šolo odločili za poklic slikopleskarja. Na sklepni večerni prireditvi v Termah Banovci so vsem sodelujočim podelili zahvale ter priznanja, razglasili pa tudi tri najboljše tekmovalne ekipe, tokrat vse tri iz Slovenije. Prvo mesto sta si letos zasluženo priborila slikopleskarja Avgust in Uroš Sreš iz Murske Sobote, drugo mesto je zasedla ekipa iz Markovcev, tretje pa iz Ljutomera.

V sekciji slikopleskarjev pri OZS podprli prenovo dotrajanih otroških sob
V vzgojni dom, ki je eden od treh enot v okviru OŠ Veržej, na podlagi odločb Centrov za socialno delo ali sodišč prihajajo otroci in mladostniki iz vse Slovenije. Skupaj Enoto Šola obiskuje 140 učencev, 46 malčkov pa je vključenih v Enoto Vrtec. Enota Dom lahko v svoje bivalne kapacitete sprejme do 60 otrok, trenutno pa jih v njej biva 31. Zanje skrbijo strokovni sodelavci 24 ur na dan, vse dni v letu. Tukajšnji vzgojitelji in socialni pedagogi se trudijo svojim varovancem, ki prihajajo iz neurejenih družin, ustvariti bolj sproščeno, spodbudno in bolj motivirano nadomestno družinsko okolje, v katerem bi lahko kljub primanjkljajem in vrzelim v razvoju do zaključka osnovne šole razvijali svoje sposobnosti in se uspešneje vključevali v običajno življenjsko sredino. Z veliko mero strpnosti in pozornosti tudi skrbijo, da si bodo v bolj prijaznem okolju izboljšali svojo samozavest in samopodobo ter na poti v odraslost pridobili čim več pozitivnih življenjskih izkušenj. Da jih je potrebno pri tem podpreti, saj gre za najbolj ranljivo skupino otrok, ki ima tu zavetje vse do zaključka osnovnošolskega izobraževanja, so prepoznali tudi v sekciji slikopleskarjev pri OZS in letos naredili izjemo ter na pobudo OOZ Ljutomer prilagodili izvedbo humanitarne akcije in 19. tekmovanja potrebam te javne ustanove. Tako je letos tekmovalo le 6 skupin s po dvema slikopleskarjema, ki so prenovili 6 enako velikih otroških sob, vseh ostalih 79 pa je sodelovalo v humanitarnem delu, ki ga je vodil Aleksander Gorečan iz šenčurskega slikopleskarstva Penzel s.p. skupaj z ekipo štirih mojstrov pomočnikov. Sodelujoči v humanitarnem delu so prevzeli pleskanje vseh ostalih prostorov, to je skupnih bivalnih dnevnih sob, kopalnic in hodnikov ter dotrajanih stopniščnih ograj.

Za valjčke so poleg ravnateljice OŠ Veržej, Marije Ferenc, pridno poprijeli tudi Slavko Petovar, župan Občine Veržej, mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, tamkajšnji vzgojitelji in učitelji ter predstavniki soorganizatorjev iz območnih obrtno-podjetniških zbornic OOZ Ljutomer, OOZ Murska Sobota, OOZ Gornja Radgona in OOZ Lendava.

Vrednost letošnje akcije je znašala 46.000 evrov, od tega so polovico prispevali slikopleskarji, polovico pa podjetja. Za prenovo 2.300 m² zidnih in 450 m² lesenih in kovinskih površin so slikopleskarji letos porabili 800 litrov barv iz družine JUPOL in premazov iz družine JUBIN, ki jih je preskrbela družba JUB iz Dola pri Ljubljani, ki te humanitarne akcije podpira že vseh 19 let. Pri tem so uporabili tisoč valjčkov in čopičev, ki jih je zagotovilo kranjsko podjetje Žima, skoraj 10 tisoč kvadratnih metrov zaščitnih pokrivnih folij in papirja je za akcijo preskrbelo podjetje Saint Gobain – Rigips, 22 tisoč metrov zaščitnih lepilnih trakov pa družba tesa tape iz Ljubljane. 3 slovenska podjetja iz sekcije lesnih strok pri OZS – Mizarstvo Meh iz Velenja, Mizarstvo Alojz Tuhtar iz Sevnice in ljubljansko podjetje Kampo so Enoti Dom podarili povsem novih 16 vratnih kril, turistična agencija Abctour pa je poskrbela za prevoze dijakov in tujih udeležencev v Veržej.

Učencem predstavili poklic slikopleskarja, zainteresiranim bodo dodelili mentorja in jim pomagali do poklica s štipendijo
Da sekcija učencem ob tej priložnosti pokaže spretnosti slikopleskarskega poklica, je med otroki naletela na veliko navdušenje. V osrednji avli so se na pripravljenih demonstracijskih površinah lahko pod vodstvom mentorjev seznanili s spretnostmi kitanja in glajenja razpok z lopaticami in izravnalnimi masami, pa tudi samega barvanja s čopiči in valjčki ter ustvarjanja imenitnih dekorativnih vzorcev s pomočjo zaščitnih trakov. Da bi jih podprla na poti do osamosvojitve, je sekcija slikopleskarjev pri OZS sprejela odločitev, da bo tistim varovancem iz Enote Dom, ki se bodo odločili za poklic slikopleskarja, preskrbela mesto v srednji strokovni šoli v Mariboru ali Kranju, jim dodelila mentorja in učno mesto pri njem ter jim do konca šolanja zagotovila tudi štipendijo. Kot se je izkazalo, je bil med najbolj zagretimi za ta poklic spretni devetošolec, ki bo poleg štipendije OZS dobil vajeniško mesto pri enem od mojstrov slikopleskarjev, kjer bo opravljal prakso, šolanje pa nadaljeval na najbližji slikopleskarski srednji šoli. Ves dan je slikopleskarska dela v Enoti Dom opravljal tudi njen bivši varovanec Stanko Divjak, ki se je po zaključku poklicne šole zaposlil pri ljutomerskemu slikopleskarstvu Valter Dvanajščak s.p., v okviru katerega se je kot sodelavec udeležil letošnje humanitarne akcije. Naključje je hotelo, da je sodeloval pri prenovi istih prostorov, kjer je pred petnajstimi leti bival tudi sam kot učenec in varovanec te ustanove. Ker poklic slikopleskarja opravlja odgovorno in z velikim veseljem, so se mu v sekciji skupaj s prisotnimi slikopleskarji na zaključni prireditvi poklonili z dolgim aplavzom in mu zaželeli obilo sreče tudi v prihodnje.

Humanitarnim slikopleskarjem podelili priznanja in razglasili tri najboljše tekmovalne ekipe
Slikopleskarji so v Veržej prišli skorajda iz vseh slovenskih regij, tretjina pa iz štirih evropskih držav - Madžarske, Avstrije, Slovaške in Hrvaške. V tekmovalnem delu je sodelovalo 8 slovenskih in 4 tuji mojstri, v humanitarnem pa 79 prostovoljcev, od tega 49 domačih in 30 tujih. Z deli so končali ob 17. uri in se zatem udeležili še pogostitve in sklepne prireditve z razglasitvijo rezultatov ter podelitvijo nagrad in priznanj v Termah Banovci. Slovesnosti sta se udeležila tudi župan Občine Veržej, Slavko Petovar, v imenu predsedstva OZS pa član Upravnega Odbora, Alojz Buček. Slikopleskarje sta nagovorila še Dušan Presetnik, predsednik organizacijskega odbora akcije, ter Ernest Bransberger, predsednik sekcije slikopleskarjev. Predsednik OOZ Ljutomer Daniel Zelko si je za svojo angažiranost pri akciji prislužil  posebno priznanje, zahvale za podporo pa so prejeli tudi predstavniki sodelujočih območnih obrtno-podjetniških zbornic. Sekcija je tudi letos podelila posebni denarni nagradi Srednji gradbeni šoli iz Maribora in kranjski Srednji gradbeno storitveni šoli – ŠC Kranj, saj so tudi dijaki prispevali svoj delež k ureditvi prostorov. Aplavz sta na koncu poželi tudi 5-članska tekmovalna ocenjevalna komisija ter ekipa organizacijskega odbora, ki je uspešno izpeljala ta organizacijsko zahteven projekt.

Letošnja tekmovalna sodniška ekipa, ki jo je vodil Matjaž Majdič, je po opravljenem delu seštela prejete točke in v imenu sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije razglasila tri najboljše mojstrske ekipe. Trem zmagovalnim ekipam so predstavniki družbe JUB podelili vrednostne nagrade v višini 200, 300 in 500 evrov, družba Saint Gobain Rigips pa je najboljši ekipi dodala še vrednostno nagrado v višini 300 evrov.

Zmagovalci 19. tekmovanja so:
  1. mesto: Slikopleskarstvo Avgust Sreš s.p., Avgust Sreš in Uroš Sreš, Ob potoku 19, Murska Sobota
  2. mesto: Slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p., Mihael Bezjak, Stanko Bezjak, Bukovci 173B, Markovci
  3. mesto: Soboslikarstvo Valter Dvanajščak s.p., Aleks Dvanajščak in Robi Bratinščak, Viktorja Kukovca ulica 5, Ljutomer.
Prihodnje leto bo akcija potekala že dvajsetič po vrsti, zato bo brez dvoma tudi jubilejno leto prineslo veliko nove, sveže in barvite energije, obljubljajo slikopleskarji in družbeno odgovorna podjetja, ki v njej sodelujejo. Kje bo potekala, pa bo znano že v oktobru 2018!

Foto: Anže Petkovšek
Video: Sašo Hladen


Več v Kultura in izobraževanje