Rokodelski Katarinin sejem bil zelo dobro obiskan

Sveta Katarina Aleksandrijska je zavetnica lendavske župnije

Jože Žerdin, sreda, 29. november 2017 ob 08:00
Rokodelski Katarinin sejem

Rokodelski Katarinin sejem

Župnijska cerkev v Lendavi je posvečena sveti Katarini Aleksandrijski in v soboto, 25. novembra, je lendavska župnija praznovala svoje župnijsko proščenje. V mestu Lendava so že pred mnogimi leti bili organizirani podobni sejmi, saj ima mesto Lendava dolga leta trške pravice. Letošnje župnijsko proščenje je bilo na dan, ko goduje sv. Katarina Aleksandrijska.

Verniki so se dopoldne zbrali v župnijski cerkvi pri svetih mašah. V slovenskem jeziku je sveto mašo daroval mag. Alojzij Kačičnik, župnik na Ponikvi, ob somaševanju domačega župnika Martina Dolamiča - Konrada, duhovnega pomočnika Jožefa Bernada in generalnega vikarja za narodnosti v murskosoboški škofiji msgr. Franca Režonja, v madžarskem jeziku pa je sveto mašo daroval novomašnik Sombotelske škofije in kaplan v Lentiju.

Ves čas župnijskega proščenja pa je ob cerkvi potekal rokodelski Katarinin sejem, ki je bil zelo dobro obiskan. Svojo stojnico je imela tudi Župnijska Karitas Lendava, ki je ponujala adventne venčke. Sicer pa so bile vse stojnice zelo bogato založene z domačo obrtjo, kajti vsak, ki se je udeležil sejma je lahko prišel na svoj račun ter si kupil kakšen izdelek in spominek za adventni čas. Letošnji Katarinin sejem je imel poudarek na adventnem pričakovanju. Na stojnicah se je predstavilo lepo število obrtnikov z domačo obrtjo, in sicer so bili na voljo izdelki iz lesa, slame, šibja, keramike. Predstavljali so se tudi pridelovalci medu s svojimi medenimi izdelki, vinogradniki s svojimi vrhunskimi vini in druga domača kulinarika. Na stojnici se  je predstavilo Društvo upokojencev Lendava, predstavniki Doma starejših Lendava in razne nevladne organizacije. Veliko rokodelcev je bilo tudi iz sosednje države Madžarske in Hrvaške.


Več v Kultura in izobraževanje