Več izjemnih uspehov dijakov in dijakinj GFML

Osvojili so zlata in srebrna priznanja na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike, zlata priznanja na državnem tekmovanju v poznavanju sladkorne bolezni, GFML pa je NAJ raziskovalna šola v Pomurju

Prlekija-on.net, sobota, 2. december 2017 ob 11:301
Izjemni uspehi dijakov in dijakinj GFML

Izjemni uspehi dijakov in dijakinj GFML

V novembru so dijaki in dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer zabeležili več izjemnih rezultatov na različnih tekmovanjih. Osvojili so zlata in srebrna priznanja na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike, zlata priznanja na državnem tekmovanju v poznavanju sladkorne bolezni, GFML pa je NAJ raziskovalna šola v Pomurju.

Zlata in srebrna priznanja za ljutomerske gimnazijce tudi na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike
Priprave na letošnje tekmovanje iz razvedrilne matematike, 28. po vrsti, so se pričele že konec septembra, ko so na šoli organizirali delavnico, na kateri so se dijaki spoznali z nalogami in metodami za njihovo reševanje. Tekmovanje na šolskem nivoju se je odvijalo 5. oktobra 2017. Od 41 sodelujočih dijakov jih je 15 prejelo bronasta priznanja.

Sredi novembra je potekalo državno tekmovanje, na katerem so osnovnošolci in dijaki tekmovali na šestih lokacijah po Sloveniji. Gostitelj regije – Severna Slovenija je bila tudi v tem šolskem letu Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Na GFML je prišlo 107 tekmovalcev iz 31 osnovnih in 11 srednjih šol. Po pozdravnem govoru ravnatelja Zvonka Kusteca in glasbeni točki, v kateri se je predstavila Vesna Trajbar, so se tekmovalci odpravili v učilnice. Ob 9.00 so pričeli z reševanjem nalog, njihovi mentorji pa so ta čas preživeli ob prijetnem druženju in klepetu.

Organizatorica tekmovanja in mentorica petim dijakom GFML, ki so se udeležili tekmovanja iz razvedrilne matematike, je bila profesorica Irena Rauter Repija. Jan Lorenčič, Jurij Šumak in Urška Filipič so prejeli srebrno priznanje, Tim Štuhec zlato priznanje, Tadej Grof Semenič pa zlato priznanje in nagrado za osvojeno drugo mesto.

NAJ raziskovalna šola v Pomurju
Regionalni center Zveze za tehnično kulturo v Murski Soboti je že 20. pripravil festival inovativnosti, znanosti in ustvarjalnosti mladih (IZUM), na katerem je sodelovala tudi GFML. Na festivalu se je dogajalo marsikaj, med drugim so se pomurske osnovne in srednje šole predstavile z razstavami in s stojnicami v nakupovalnem centru Maksimus.

Festival se je zaključil s slavnostno akademijo, na kateri so podelili priznanja učencem in dijakom, ki so prejeli srebrna ali zlata priznanja na državnem tekmovanju iz logike, ki je potekalo v novembru 2017. Srebrni priznanji sta prejeli Nuša Svetanič in Brina Godec, Tim Štuhec pa je edini pomurski srednješolec, ki je letos prejel zlato priznanje. Mentorica dijakom na tekmovanju iz logike je bila Natalija Horvat.

Na akademiji je dve priznanji prejela tudi šola. Šolska razstava je bila s strani strokovne komisije ocenjena kot tretja najboljša med srednjimi šolami, prejeli pa so tudi priznanje za NAJ raziskovalno šolo, saj so zbrali največ točk na razpisu, kjer se seštevajo dobljena priznanja na državnih tekmovanjih in organizacija taborov, tekmovanj in drugih srečanj v preteklem šolskem letu.

Regionalni center ZOTK vsako leto podeli priznanja najuspešnejšim mentorjem preteklega šolskega leta v treh kategorijah (za mentorstvo mladinskemu raziskovalnemu delu, za mentorstvo dijakom na tekmovanjih iz znanj in mentorstvo na področju tehnike in modelarstva). Priznanja prejmejo učitelji, katerih dijaki ali učenci so prejeli največ priznanj na regijskih in državnih tekmovanjih. Za šolsko leto 2016/2017 je priznanje za mentorstvo mladinskemu raziskovalnemu delu in priznanje za mentorstvo tekmovalcem prejela profesorica na GFML Mateja Godec.

Zlata priznanja na državnem tekmovanju v poznavanju sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je epidemija moderne dobe. Samo v Sloveniji živi okrog 120.000 sladkornih bolnikov. Diagnoza se postavi, ko ima nekdo povišano vrednost sladkorja v krvi. Zdravljenje »diabetesa mellitusa« in obvladovanje bolezni je v največji meri odvisno od telesne dejavnosti, prehranjevalnih navad in načina življenja.

Šolsko tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni je potekalo 13. oktobra 2017. Udeležilo se ga je okrog 200 dijakov, od katerih jih je 30 osvojilo srebrna priznanja. Množična udeležba je pokazala, da se mladi želijo o tej bolezni čim več naučiti in spoznati načine, kako jo premagati.

Na podlagi dobrih rezultatov se je 6 dijakov uvrstilo na državno tekmovanje, ki je potekalo v Gornji Radgoni. Dijake sta spremljali mentorici, profesorici biologije dr. Marija Meznarič in Vesna Vrhovski, obe sta bili tudi v državni komisiji za popravljanje nalog.

Z rezultati državnega tekmovanja so zelo zadovoljni. Zlata priznanja so osvojili Hana Rakuša, 4. c, Maja Sever, 4. b, Eva Šantić Zadravec, 4. c, Eva Pešti, 1. c, Timotej Pukšič, 1. b in Tilen Vodička, 1. c.

Cilj tekmovanja je bil dosežen – ozavestiti mlade, da bodo pozorni na znake bolezni pri sovrstnikih, in jih ozavestiti, da je zdrav življenjski slog tisti ukrep, ki najbolj vpliva na preprečevanje sladkorne bolezni.


Več v Kultura in izobraževanje