DOSOR-jeva Keksijada in obisk Miklavža

Tridnevno peko keksov obiskal prvi dobri mož decembra

Filip Matko Ficko, sreda, 6. december 2017 ob 19:08
Zbrani pred smrečico

Zbrani pred smrečico

Miklavž je prvi izmed treh dobrih mož decembra, ki se pojavi v zimskem času zato, ker je po prastarih pojmovanjih obdobje duhov – na zemljo naj bi se vračali predvsem duhovi prednikov. Vsa ljudstva so včasih verovala, da se v določenih časih v letu vračajo duhovi rajnih iz onostranstva ter obiskujejo svoje domove. Taki časi so navadno ob koncu leta (koledarskega ali sončnega), pa tudi okrog najkrajšega dne in najdaljše noči.

Tako je Miklavž, v spremstvu angelca in vražička, obiskal na svoj godovni dan, 6. decembra dopoldne, tradicionalno Keksijado v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Gre kar za tridnevno »tekmovalno« peko keksov, ki jih stanovalke in stanovalci, skupaj z zaposlenimi tega zavoda že vrsto let pripravljajo po starih ljudskih receptih. Na delovni obisk za pomoč pri peki keksov so se oglasili še gostje Zdravilišča Radenci.

Je pa ob kosilu Miklavž s svojim spremstvom obiskal tudi stanovalke in stanovalce v veliki DOSOR-jevi jedilnici, jim voščil za praznik, vražiček je okaral poredne, angelček pa pridnim razdelil priložnostna darilca.


Več v Kultura in izobraževanje