Ko skupaj kuhajo malčki iz vrtca in bodoči kuharji...

Radenska gostinsko-turistična šola izvaja projekt Flagship Products

Prlekija-on.net, četrtek, 7. december 2017 ob 11:26
Kuharska delavnica SŠGT - Radenski mehurčki

Kuharska delavnica SŠGT - Radenski mehurčki

V okviru mednarodnega projekta Flagship Products so na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, pripravili posebno kuharsko delavnico za otroke iz Vrtca "Radenski mehurčki", in sicer na temo jedi iz jabolk (žametna jabolčna juha z granatnim jabolkom, piščančji file v jabolčnem čipsu, mavrični pire, zelje v solati z jabolki, jabolčno-čokoladna čaša). Kot nam je povedala ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, so različne aktivnosti in projekti stalnica njihove šole. Sam Projekt Flagship Products se izvaja v okviru programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija v programskem obdobju 2014-2020 in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vodilni partner projekta je Qualifizierungs agentur Oststeiermark GmbH s partnerji vzhodne in jugovzhodne avstrijske Štajerske in projektnimi partnerji iz Pomurja in Podravja, ki so Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, Zavod za inovativnost in podjetništvo (Maribor), Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Razvojna agencija Slovenske gorice (Lenart). "Cilj projekta Interreg SI-AT je razvoj kulinarične in doživljajske ponudbe v povezavi z vodilnimi produkti v regijah vzhodne in jugovzhodne avstrijske Štajerske (A), Pomurja in Podravja (SLO). SŠGT Radenci bo tudi v bodoče, skozi ozaveščanje in izobraževanje mladih, morda tudi bodočih gostinsko-turističnih delavcev, širila znanje in prenašala informacije o vodilnih produktih regije po vsej regiji in tudi izven nje", je dodala ravnateljica SŠGT Radenci Janja Prašnikar Neuvirt.

Recepte za jedi, ki so si jih, s pomočjo dijakov SŠGT, sicer bodočih kuharjev, na zanj nepozabni delavnici, pripravljali otroci sami, je pripravila profesorica kulinarike na omenjeni šoli Zdenka Mesarič. In glede na to, da je v ospredju bilo jabolko ter da so jedi pripravljali za otroke, so izbrali temu primerne jedi, in sicer: Žametna jabolčna juha z granatnim jabolkom; Piščančji file v jabolčnem čipsu; Mavrični pire; Zelje v solati z jabolki; Jabolčno čokoladna čaša.  

Recepti:

Žametna jabolčna juha z granatnim jabolkom - količina za 10 oseb:
Sestavine: 50 g masla, 20 g sladkorja, 50 g šalotke, 30 g moke, 1 kg jabolk, 500 g krompirja, mleti cimet in klinčki, limonin sok, granatno jabolko, 1,2 l kostne osnove , 1 dl smetane za kuhanje ali sladke smetane.

Priprava: Na maslu karameliziramo sladkor, dodamo sekljano šalotko, pražimo do zlatorjave barve, nato pomokamo in zalijemo z juho. Dodamo narezana (olupljena) jabolka, narezan krompir in dišave. Juho kuhamo 20 minut, nato dodamo kislo smetano z mešalcem dobro premešamo. Pred porcioniranjem dodamo stepeno sladko smetano. Iz granatnega jabolka izluščimo semena in potresemo po juhi, v katero dodamo tudi „piškote“ sestavljene iz (Testo: 100 g ostre moke, 100 g margarine, ½ pecilnega praška, 100 g pretlačene skute, sol, 100 g bučnih semen, 50 g mletega maka, 1 jajce). Moko presejemo s pecilnim praškom in vanjo naribamo margarino. Zdrobimo med prsti, solimo, nato primešamo pretlačeno skuto in pognetemo v gladko, voljno testo. Testo razvaljamo 2 mm debelo, oblikujemo liste in jih premažemo z žvrkljanoim jajcem. Pečemo 10 minut na 1800 C.

Piščančji file v jabolčnem čipsu - količina za 4 osebe:
Sestavine: 400 g piščančjih prsi BK, 100 g jabolčnega čipsa, sol, poper, sok in naribana lupina polovice bio pomaranče, 1 večje jajce, malo ostre moke, olje za cvrtje.

Priprava: Iz mesa narežemo širše trakove in jih mariniramo v pomarančnem soku in lupinici. Meso odcedimo, začinimo, povaljamo v moki, žvrkljanem jajcu in zdrobljenem jabolčnem čipsu, nato ocvremo v olju.

Mavrični pire - količina za 10 oseb:
 Pire rdeče pese (100 g rdeče pese, 50 g masla, 2 dl sladke smetane, 2 dl mleka, sol, poper, muškatni orešček). V alu folijo zavijemo celo rdečo peso. Pečemo v pečici, da se zmehča. Odvijemo iz folije, olupimo in narežemo. V kozici stopimo maslo, dodamo olupljeno peso, zalijemo s smetano in mlekom ter podušimo. Po okusu začinimo in gladko zmiksamo.

Špinačni pire (1 kg krompirja, 300 g špinače, 50 g masla, 1 dl kisle smetane, 2 dl mleka, sol). Krompir olupimo in skuhamo v slani vodi. Sekljano špinačo zdušimo na maslu. Krompir pretlačimo in primešamo špinačo, toplo mleko in smetano. Dobro premešamo.

Zelje v solati z jabolki: Sveže zelje narežemo na tanke rezance, operemo in odcedimo. Jabolka operemo in nastrgamo k zelju. Iz kisa, bučnega olja in soli si pripravimo preliv, s katerim začinimo solato. Dobro premešamo in pustimo, da se zelje zmehča.

Jabolčno-skutna čaša - količina za 10 oseb:
Sestavine: 1 dl jabolčnega soka, 10 g želatine, 100 g grenke čokolade, 2,5 dl stepene sladke smetane, 2 drobni jabolki, cimet, klinčki, limonin sok, 10 g želatine, 2,5 dl navadnega jogurta, 200 g pretlačene skute, 50 g grobo sekljanih bučnih semen, 100 g medu, vaniljin sladkor.

Priprava: Želatino namočimo, ožamemo in dodamo ogretemu soku, da se stopi. Sladkamo po okusu in nalijemo na dno kozarčka ter pustimo, da se strdi. Čokolado stopimo, tanko namažemo na folijo, da se strdi, nato zrežemo v kvadratno obliko in položimo na žele. Jogurt pomešamo z medom, vaniljinim sladkorjem, dišavami in limoninim sokom. Zraven dodamo jabolko, narezano na male kocke ali nastrgamo. Primešamo skuto, raztopljeno želatino, stepeno smetano in sekljana bučna semena. Maso damo v model in pustimo, da se zgosti.

In potem, ko so v kuhinji pripravili vse jedi, so jih v učilnici za strežbo SŠGT Radenci, ob lepo pripravljenih pogrinjkih, strokovno postregli bodoči natakarji. Vsem je enkratno teknilo, kajti ne zgodi se pogosto, da pet in šestletniki "delajo" v kuhinji. Obisk in dogajanje v srednješolski kuhinji in učilnici strežbe je za otroke iz radenskega vrtca gotovo bilo eno izmed daril, ki jih je v mesecu decembru običajno veliko.


Več v Kultura in izobraževanje