Prometni dan na Razkrižju

V Občini Razkrižje so bili uspešni na razpisu, kjer so pridobili 12 kolesarskih čelad, 24 odsevnih brezrokavnikov ter skupino 5 troznakov »šolska pot«, ob tem pa prejeli še sofinanciranje preventivnega dogodka s predstavo iz prometne varnosti

Prlekija-on.net, sreda, 13. december 2017 ob 08:45
Prometni dan na Razkrižju

Prometni dan na Razkrižju

V ponedeljek, 11. decembra, je v Občini Razkrižje potekal prometni dan, kateri je bil organiziran v sodelovanju občine in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Razkrižje ter Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, ob podpori in spodbudi Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, Policijske postaje Ljutomer ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva.

Ideja za dogodek je nastala ob letnem pozivu Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa lokalnim skupnostim za sodelovanje pri razvijanju in pospeševanju preventivnih programov ter izvajanju nacionalnih akcij na lokalni ravni v letu 2017, pri čemer se lokalne skupnosti potegujejo za različna materialna preventivna sredstva ter sofinanciranja preventivnih akcij. S prijavo so bili uspešni in zato za potrebe varnosti šolarjev letos pridobili 12 kolesarskih čelad, 24 odsevnih brezrokavnikov ter skupino 5 troznakov »šolska pot«, ob tem pa prejeli še sofinanciranje preventivnega dogodka s predstavo iz prometne varnosti ter medgeneracijskim pohodom, s čimer so se učenci na novozgrajeni prometni infrastrukturi učili vedenja na cesti in varne uporabe pločnikov ter prehodov za pešce na njihovi šolski poti. Do sedaj namreč v okolici šole ni bilo hodnikov za pešce, zato jim je zelo pomembno, da se otroci naučijo pravil za čim bolj varno šolsko pot in udeležbo v prometu.

V lanskem pozivu so zraven materialnih sredstev prejeli še digitaliziran šolski načrt, dostopen na spletni strani šole in občine, ki pa bo po zaključku izgradnje ceste in pločnikov posodobljen na novo stanje.

Dogodka so se udeležili učenci OŠ Razkrižje, otroci vrtca, starši, stari starši in drugi občani.

Uvodoma je zbrane nagovorila ravnateljica OŠ Razkrižje, Anica Šimonka, župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa se je s pomočjo videoprojekcije sprehodil skozi aktivnosti, ki so pripeljale do tega, da imamo novo cesto, pločnike, novo javno razsvetljavo ter nov izgled kraja. Vsem se je zahvalil za potrpežljivost v času izvajanja gradbenih del na cesti.

Sledila je gledališka predstava o vedenju na cesti »Jaka v prometu« v izvedbi Gledališča Makarenko, kjer so jim spoznavanje pomembnejših prometnih znakov, pravilno prečkanje ceste, po kateri strani ceste moramo hoditi, kjer ni pločnika ter kako se pravilno obleči, da bomo v prometu vidni, prikazali skozi zelo zanimivo in poučno igro.

Vodja policijskega okoliša Uroš Felbar iz policijske postaje Ljutomer je na praktičnih primerih s terena, s pomočjo videoprojekcije predstavil šolsko pot s poudarkom na odsekih, kjer velja biti še posebej pozoren, kljub pločnikom in prehodom za pešce ter kako izbrati čim bolj varno pot v šolo in domov.

Nato so se vsi zbrani podali na pohod po pločniku, od Doma kulture Razkrižje do glavnega razkriškega križišča ter do šole. Za potrebe dogodka je občina priskrbela še za nekaj dodatnih odsevnih brezrokavnikov. Sledilo je skupno druženje, ob preizkušanju prometnih demonstracijskih naprav pri osnovni šoli, v organizaciji Javne agencije RS za varnost prometa. Na razpolago je bil VIDKO, prenosljiv napihljiv šotor, v katerem je lahko vsak udeleženec na jasen in preprost način preveril uporabo odsevnih teles v temačnem okolju. Z njim se prikaže in poudari pomen uporabe odsevnih predmetov in upoštevanje temeljnih pravil za večjo varnost pešcev.

Postavljen je bil DEMO SEDEŽ, ki omogoča prikazovanje pravilne namestitve, pritrditve ter uporabe otroških varnostnih sedežev za dojenčke in otroke, na prvih ali zadnjih sedežih v avtu. Prikazana je bila pravilna uporaba varnostnih pasov.

Prikazana je bila tudi PRAVILNA NAMESTITEV IN UPORABA ČELADE ZA KOLESARJE. Za varnost naše glave pri vožnji s kolesom oz. motorjem je pomembna čelada, ki mora biti pravilno nameščena, tesno ob glavi in dovolj trdno pritrjena. S pomočjo makete človeške glave, ki je bila opremljena s kolesarsko čelado, so dobili predstavo koliko realno tehta človeška glava s čelado pri hitrosti 25 km/h (teža je približno 50 kg).

Na TEHTNICI ZA PRIKAZ NALETNE TEŽE so ugotovili, koliko smo pri različnih hitrostih (30/50/90 km/h) v trenutku trka (v zid, brez deformacij in krčenja pločevine) dejansko težki oz. kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku. Posledice takšnih sil se lahko ublažijo le z uporabo varnostnega pasu in z vgrajenimi varnostnimi mehovi (air bag).

AVP je obiskovalce opremila z odsevnimi predmeti, za otroško pozornost in veselje pa je poskrbela maskota Pasavček, ki  spodbuja k pravilni uporabi otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov med vožnjo otrok in tudi odraslih, ki ga jasno sporoča slogan Red je vedno pas pripet.

Dogodek pa ni minil brez razkriških mlincev, ki so jih za vse obiskovalce pekle članice Turistično narodopisnega društva Razkrižje.

Izjemno bogat dogodek je navdušil zbrane. Za nazorno predstavitev se še posebej zahvaljujejo Javni agencija RS za varnost prometa.

Občina Razkrižje pa je prav tako bila uspešna na javnem razpisu Agencije za varnost prometa, kjer bo v šestmesečni brezplačni najem prejela prikazovalnik hitrosti.



Več v Kultura in izobraževanje