Trenutno je najprimernejši čas za obolevanja

Doktor svetuje preventivno cepljenje proti gripi

Filip Matko Ficko, petek, 15. december 2017 ob 19:562
Predavanje Okužbe dihal

Predavanje Okužbe dihal

V okviru preventivnega izobraževanja s področja zdravja je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, bilo v četrtek, 14. decembra zvečer, predavanje o okužbah dihal. V predprostoru domske knjižnice je kot predavatelj nastopil Ivan Prelog, dr. med., specialist infektolog z infekcijskega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Po predstavitvi dihal v človeškem telesu in njihovih nalogah je predavatelj predstavil okužbe, ki dihala prizadenejo: prehlad, gnojna angina, kataralna angina, vnetje grla, bronhitis, pljučnica in gripa. Slednja, gripa, se kot nalezljiva virusna bolezen dihal navadno razširi pozimi (včasih pride celo do epidemij), kajti v zimskem času ljudje preživimo več časa skupaj v zaprtih prostorih, a zimski mraz oslabi naš imunski sistem. Cepivo proti gripi se vsakoletno spreminja, a ker učinek cepiva ni dolgotrajen, se je treba cepiti vsako leto. 10 do 20 odstotkov odraslega prebivalstva, še zlasti starejše nad 65 let, prizadene tudi bronhitis, ko gre za okvare različnih predelov pljuč in dihalnih poti. Še najbolj nevarno pa je seveda ob vseh že ugotovljenih bolezni organizma, če se pojavi še pljučnica, ki jo v težjih primerih lahko zdravijo le v bolnišnici.

Zatorej je bil nasvet zdravnika – predavatelja: poskrbeti za redno umivanje rok, izkašljevati se v rokav ali papirni robček (ne v dlan ali pest roke), izogibati se množicam na velikih prireditvah ali v nakupovalnih centrih ter se preventivno cepiti proti gripi. Ob pojavu obolelosti pa je treba odležati doma najmanj pet dni, v težjih primerih tudi 14 dni.


Več v Kultura in izobraževanje