Poseben podvig Jožeta Rituperja iz Markišavcev

Zbral je kar 500 evrskih kovancev s podobo Primoža Trubarja

Jože Žerdin, sreda, 20. december 2017 ob 09:46
Jože Rituper

Jože Rituper

Letošnje leto je razglašeno za Trubarjevo leto, zato se je Jože Rituper doma iz Markišavcev pri Murski Soboti, odločil za svoj osebni podvig in na panoju na lesenem stojalu postavil zemljevid Slovenije, z evrskimi kovanci in označil kraje reformacije kot so Puconci, Ljubljana in Rašica. Za podvig se je Jože odločil ob 500. obletnici reformacije. V nekaj mesecih je zbral kar 500 evrskih kovancev s podobo Primoža Trubarja. Sicer pa je evrski kovanec s Trubarjevim motivom bil v Sloveniji v obtoku 1. januarja 2007, ko se je v Sloveniji uvedel evro kot plačilno sredstvo, pri čemer je evro tudi v drugih državah Evropske unije, pri plačevanju enakovreden. Evrski kovanci namreč »krožijo« po vseh Evropskih državah, kjer imajo kot plačilno sredstvo evro, zato se je slovenski evrski kovanec zelo pomešal s kovanci iz drugih držav.

Kot je povedal Jože Rituper, ki je ob tem še vsestransko aktiven delavec v EHO Podpornici, v gasilstvu, tako v PGD Markišavci, Gasilski zvezi Murska Sobota in Pomurski gasilski regiji, je 500 kovancev zbral v nekaj mesecih, ki imajo na eni strani lik Primoža Trubarja. Pri projektu so mu na pomoč priskočili znanci in prijatelji iz vse Slovenije, zato se je zbiranja in projekta lotil z vso vnemo in ga pravočasno izpeljal. Vse zbrane evrske kovance je namreč zložil na pano, ki je bil na ogledu tudi v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, ter s posebno noto in sporočilom obeležil 500. obletnico reformacije.

Na panoju je sestavil podobo države Slovenije ter v njih označil tri najpomembnejša slovenska mesta, ki so povezana z reformacijo in sicer Ljubljano, Rašico, rojstni kraj Primoža Trubarja in Puconce, kot najstarejšo slovensko evangeličansko gmajno. Ostalo razliko evrskih kovancev pa je še porabil za obrobo na panoju.


Več v Zanimivosti