Občinski svet Občine Ljutomer ni soglašal s predlaganim zvišanjem cen vode

S predlaganim skoraj 300-odstotnim zvišanjem cen vode za podjetja in 97-odstotnim povečanjem cen za občanke in občane, bi v nekaterih primerih naložilo podjetjem v Ljutomeru več deset tisoč evrov, ponekod celo do 50 tisoč evrov višje letne stroške za vodo

Prlekija-on.net, četrtek, 21. december 2017 ob 08:4918
17. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

17. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

Občinski svet Občine Ljutomer na svoji redni seji v torek, 19. decembra, ni soglašal s predlaganim skoraj 300-odstotnim zvišanjem cen vode za podjetja in 97-odstotnim povečanjem cen za občanke in občane.

To bi v nekaterih primerih naložilo podjetjem v Ljutomeru več deset tisoč evrov, ponekod celo do 50 tisoč evrov višje letne stroške za vodo v primerjavi z letom 2017. Iz Občine Ljutomer so sporočili, da so zato pripravljalcu elaborata – Javnemu podjetju Prlekija d.o.o. - naložili naj pripravi nov izračun.

Kot so še zapisali, pri tem naj upošteva razlike v investicijah, stroških in porabi med občinami glede na stanje južno in severno od Vučje vasi, kjer se sistem tehnično in operativno deli na podsistema C1 in C2, kot je bilo na minuli seji predstavljeno s strani Javnega podjetja Prlekija d.o.o.

Občinski svet Občine Ljutomer želi čim prej odločati o cenah vode, zato želi nov predlog elaborata do konca leta 2017, a je Javno podjetje Prlekija d.o.o. na poziv Občine Ljutomer odgovorilo, da ne želi pripraviti novega izračuna. Občina Ljutomer se je takoj odzvala in kot lastnik podjetja vztraja na tem.

Spodaj so podrobnosti glede sklepa, razlogi za odločitev Občine Ljutomer in predlog naslednjih korakov, ki so nam jih posredovali iz Občine Ljutomer.

Občina Ljutomer je 14. decembra 2017 prejela predlog izračuna cen vode za leto 2018. Predlog - imenovan elaborat - je pripravilo Javno podjetje Prlekija d.o.o. Po prejemu elaborata so zaprosili za simulacijo vplivov predlaganega izračuna na podjetja v ljutomerski občini, ki so jo prejeli v nedeljo, 17. decembra 2017.

Javno podjetje Prlekija d.o.o. je v skupni lasti osmih prleških občin, ki so pridobila evropska sredstva za izgradnjo novega vodovoda in mora upravljati z opremo, cevmi, črpališči in skupnim vodovodnim omrežjem sodelujočih občin.

Občina Ljutomer se je takoj odzvala in obravnavala predlog elaborata. Najprej na Obrtno-podjetniškem strateškem svetu, nato na odborih občinskega sveta in na koncu na Občinskem svetu Občine Ljutomer in nikjer ni dobil podpore.

Razlogov za zavrnitev predlaganega izračuna je več, predvsem, ker se ne odgovarja na naslednje:
  1. Višje obremenitve gospodarstva za nekaj manj kot 300 % (oz. 50.000 EUR letno več)
  2. Višje obremenitve občanov za nekaj manj kot 100 %.
  3. V predlaganem elaboratu za 2018 je višji strošek omrežnine za 20 % napram predlaganemu elaboratu za 2017, ki ga je Občinski svet Občine Ljutomer tudi zavrnil.
  4. Nepregledni stroški dela in storitev v izračunu cene (v izračunu ni jasno kateri stroški so se upoštevali, kako je s stroški pripojitve drugih komunalnih podjetij, ki so dejavnost opravljale na območjih posameznih občin in predvidenimi stroški storitev, kaj je zajeto v splošnih stroških - kljub zaprosilu lastnice, Občine Ljutomer, jih upravljalec JPP ne posreduje).
  5. Odklanjanje zmanjšanja vodnih izgub (vse občine niso soglasne glede ustanovitve vodnega sklada, s katerim se bi zagotovila sredstva za zmanjšanje izgub iz sedanjih 40 % v območju UE Gornja Radgona in 30 % v območju UE Ljutomer na skupaj 20 % po celotnem območju Sistema C).
  6. Odklanjanje priključevanja vseh občanov v vseh osmih občinah na izgrajeno javno vodovodno omrežje.
  7. Neenotni tehnični standardi v občinah.
  8. Nedorečena lastnina na stari infrastrukturi.
Občina Ljutomer je dan po seji Občinskega sveta, v sredo, 20.12.2017, obvestila Javno podjetje Prlekija d.o.o. o sklepu in prosila za naslednje korake:
  1. Pripravo novega elaborata, na način, da se celotni Sistem C razdeli na dva podsistema  C1 in C2, saj sistem C tako tehnično deluje (od Vučje vasi naprej ni pretoka vode v območje UE Ljutomer). S tem bo strošek za občanke in občane ter podjetja pravično razdeljen.
  2. Da se tako popravljen izračun pripravi do konca leta 2017.
Več pa v spodnjem videu, kjer si lahko ogledate celotno sejo, gradivo in točke seje pa najdete tukaj.


Več v Politika