Štefanov blagoslov konj v Križevcih pri Ljutomeru

Po blagoslov s priprošnjo za zdravje konj in njihovih gospodarjev je prišlo preko trideset konjev, kasači iz bližnje okolice, Malonedeljska konjenica, konjeniki iz ranča Laso ter drugi

Prlekija-on.net, torek, 26. december 2017 ob 13:491
Štefanov blagoslov konj v Križevcih pri Ljutomeru

Štefanov blagoslov konj v Križevcih pri Ljutomeru

V torek, 26. decembra, ko goduje sv. Štefan – zavetnik konj, so Kulturno društvo Križevci, Konjeniško društvo Križevci, Občina Križevci in župnija Križevci pripravili tradicionalno srečanje kasačev, konjenikov in blagoslov konj v vaškem jedru Križevci.

Tudi tokrat je sončen, pa čeprav vetroven dopoldan, v vaško jedro privabil množico ljudi. Dogodek vsako leto poteka na Štefanovo, ki hkrati tudi sovpada z dnevom samostojnosti in enotnosti.

Po blagoslov s priprošnjo za zdravje konj in njihovih gospodarjev je prišlo preko trideset konjev, kasači iz bližnje okolice, Malonedeljska konjenica, konjeniki iz ranča Laso ter drugi. Blagoslov jim je podelil domači župnik Štefan Vinkovič, konji so pred blagoslovom prejeli rdeč nagelj, njihovi gospodarji pa praktično darilo, v katerem je bil sladkor, sol in oves.

Pozdravni nagovor je opravila predsednica Kulturnega društva Križevci, Silva Duh, vse zbrane pa je nagovoril tudi župan Občine Križevci mag. Branko Belec, ki je poleg čestitk župniku ob godu ter lastnikom tekmovalnih konj za uspešno zaključeno tekmovalno sezono, čestital občankam in občanom ob državnem prazniku ter povedal, "da smo in bomo majhna država, a narod ni močan, kolikor so prostrane njegove državne meje, narod je močan, kolikor je močna njegova zavest, njegov ponos, njegova enotnost, jezik in kultura. Slovenci smo na vse to lahko kar ponosni."

Po krajšem kulturnem programu je sledila pogostitev s čajem, kuhanim vinom in prigrizki.


Več v Kultura in izobraževanje