Pravljično vse od Božiča do Treh kraljev

Videospot posnel tudi Alfi Nipič s svojimi muzikanti

Filip Matko Ficko, četrtek, 4. januar 2018 ob 20:56
Božično-novoletna pravljica Hozjanovih na Hotizi

Božično-novoletna pravljica Hozjanovih na Hotizi

Domačija Hozjanovih na Hotizi že sedemnajst let v času božično-novoletnih praznikov okrasi okolje svoje domačije v tisočerih lučkah, ki jih obiskovalci hodijo občudovat od blizu in daleč.

Marija Hozjan je pred sedemnajstimi leti z 12-letno hčerko Andrejo (slednja je izgubila življenje v prometni nesreči !) postavila jaslice ter okrasila balkon hiše z lučkami. Čeprav hčerke ni več, nadaljuje mama to krasitev v božičnem času, vsako leto okrasitev dopolni z nekaj novostmi (letos privlači pozornost »marelica« - z lučkami s Češke okrašeno drevo !), pri tem pa ji je v pomoč mož Ivan, pred sosednjo stavbo pa posebno okrasitev pripravi sin Jožef s svojo družino, a sin Boštjan zadnja leta sodeluje z računalniškimi aplikacijami utripajočih lučk.

Leta 2009 so pred domačijo zgradili kapelico, temeljni kamen zanjo pa položili leto poprej ob 150-letnici Marije iz Lourda. Ob kipcu Marije iz Lourda je tudi fotografija pokojne, nesrečno preminule, hčerke Andreje. Okrašena je torej tudi kapelica, različni pravljični prizori pa so v njeni okolici (Božiček z jelenčkom Rudolfom, snežaki, srnice...). Posebej je treba omeniti še jaslice, kajti vsako leto dodajo nove. Na sosednji ploščadi se »bohoti« eskimski iglu, v njem pa severni beli medvedi ter številni Božički, eden izmed njih kar naprej poskakuje iz dimnika ter vanj.

Pri Hozjanovih se vsako leto priprav na tovrstno krasitev lotijo že konec septembra in oktobra, a luči prižgejo na predvečer Božiča in le-te gorijo vse do Treh kraljev.

Najnovejši videospot z naslovom »Molil zate bom« je pred Hozjanovo pravljično deželo posnel Alfi Nipič s svojimi muzikanti, ene izmed Hozjanovih jaslic pa je letos moč videti tudi pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Video si lahko ogledate spodaj.

Ker je verski praznik - Trije kralji - letos v soboto, bodo luči ugasnili dan pozneje, v nedeljo zvečer. Do tedaj pa si je pravljično deželo moč ogledati pri Hozjanovih na Hotizi, Srednja ulica 28. Pravljično deželo na Hotizi si je v četrtek, 4. januarja pozno popoldne, ogledala tudi prijateljska skupina Fortuna iz DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.


Več v Zanimivosti