Pomurska regijska razstava »Velika črta«

22 ustvarjalk in ustvarjalcev se predstavlja v PIŠK

Filip Matko Ficko, sreda, 10. januar 2018 ob 14:21
Regijska razstava »Velika črta«

Regijska razstava »Velika črta«

V razstavnih prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti je 9. januarja zvečer bila otvoritev pomurske regijske likovne tematske razstave pod naslovom »Velika črta«. V imenu štirih pomurskih območnih izpostav Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota) je kot organizator vse pozdravil Geza Kišfalvi iz Območne izpostave JSKD Murska Sobota.

V okviru razpisa JSKD Slovenije za 6. državno tematsko razstavo »Velika črta«, katere otvoritev je napovedana za letošnji 21. junij v Velenju, so bile lansko leto pripravljene nekatere likovne delavnice, kjer so sodelujoči ustvarjali na razpisano temo. Lahko pa so se prijavili na razpis posamezniki tudi individualno. Izbrana tema »Velika črta« je bila ponujena kot izziv, ki je lahko ustvarjalkam in ustvarjalcem razširil njihovo likovno in miselno obzorje ter jih spodbudil k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih ustvarjalnega izražanja.

Svoja dela, slike, kolaže in fotografijo tokrat razstavlja 22 odraslih (predvsem seniork in seniorjev) ustvarjalk in ustvarjalcev s področja Prlekije in Prekmurja: Jožefa Benko, Ernest Bransberger, Jožef Bratuš, Jožef Hari, Marjan Hribar, Marjana Kmet, Danila Krpič, Ivanka Lehner, Marija Magdič, Marija Makovecki, Leopold Methans, Tatjana Mijatović, Cvetka Pišek, Vinko Prislan, Alenka Regoršek, Alojzij Rous, Marija Skledar, Dana Štrucelj, Elizabeta Tibaut, Metka Tropenauer, Edita Vodan Šoštarič in Slavica Zver.

Izmed razstavljenih del na tokratni pomurski regijski razstavi bo državni selektor, ki si jo bo tudi ogledal, izbral dela za državno razstavo v Velenju. O tokratni razstavi, ki bo na ogled mesec dni, kot tudi o avtorjih je na otvoritvi govoril umetnostni zgodovinar mag. Franc Obal, ki je precej zapisal tudi v spremljajoči katalog k razstavi. Iz slednjega povzemamo: »...Regijska tematska likovna razstava z naslovom Velika črta, ki jo je razpisal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, je pokazala, da si jo večina izbranih ljubiteljskih ustvarjalcev zamišlja kot formalni odnos med ploskvijo in črto znotraj abstraktnega likovnega izraza. Največ je geometrijske abstrakcije s poudarjeno linijsko obrobo, ki v nekaterih delih preide v predmetni svet. Tej skupini so blizu ustvarjalci, ki težijo k sintezi abstraktnega in organskega predmetnega sveta. Zanimivo pa je, da je med deli zelo malo figuralnih motivov, ki zahtevajo potrebno poznavanje anatomije in njenih zakonitosti, zato je tudi več abstrakcije...«

Otvoritev razstave je s svojim nastopom izredno popestril Andy Sobočan z igranjem na cimbale.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje