Franc je star 77, njegov MAN pa 55 let

Franc Veberič se poslavlja od svojega tovornjaka MAN-a, ki ga je imel pol stoletja in prevozil 2,6 milijona kilometrov

Prlekija-on.net, četrtek, 11. januar 2018 ob 14:104
Jubilej Franca Veberiča in njegovega MAN-a

Jubilej Franca Veberiča in njegovega MAN-a

Gotovo so redki, v drugi polovici prejšnjega stoletja, grajeni objekti na območju Gornje Radgone, kamor ob gradnji prevoznik Franc Veberič, tedaj živeč v Spodnjih Ivanjcih, ni pripeljal vsaj del potrebnega gradbenega materiala. Največkrat je na gradbišče pripeljal gramoz, opeko in les za postavitev ostrešja. Franc ni poznal ure, kajti če ga je kdo poklical, je opravil prevoz ob vsakem času in tako razveselil naročnika. Vse to je zmogel z dobro voljo in s svojim tovornjakom MAN-om, ki ga je pred dobrega pol stoletja, davnega leta 1967 kupil v Nemčiji, kjer je v tistem času bil zaposlen in je z veliko dela in odrekanj, uspel privarčevati potrebna sredstva. Tedaj je MAN bil star štiri let, prevoženih je imel 450.000 km. Do odhoda v pokoj, pa je Franc z njim prevozil 2.600.000 km, ter za to prejel posebno priznanja tovarne MAN. Kot se je pošalil, je z njim 55 krat obkrožil Zemljo na ekvatorju. Čeprav že nekaj let stoji v garaži pa je njegov lepo ohranjen kamion še vedno vozen. To je dokazal tudi na ponovoletni dan, ko je v Cenkovo, kjer sedaj živi, povabil prijatelje in znance, da so skupaj z njim proslavili 50-letnico svojega posedovanja tovornjaka MAN, njegov odhod v muzej tovarne MAN v Nemčijo, ter 77-letnico svojega življenje.

Pri Veberičevih, kjer deluje tudi kmečki turizem je ob tej priložnosti bilo zares veselo, kajti domačija je »pokala po šivih«. Franček je mož iz katerega žari veselje in dobra volja. Njegovo slavje so počastili tudi člani KD Križevski rogisti, katere vodi Bogomir Heric, ki so ob tovornjaku okrašenim za 50-letnico, zaigrali nekaj »rogističnih« skladb. Z njimi je, ker je tudi član, zaigral tudi slavljenec Franc. Slavja so se udeležili tudi njegovi prijatelji iz Maribora, Ilirske Bistrice, lovski tovariš Slavko Lončarič iz LD Negova, župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc in še mnogi drugi. Omeniti sicer kaže, da je Franc lovec, član LD Negova, že 49 let. V družini in v lovstvu nasploh, je opravljal številne funkcije. Še danes je aktiven, saj je lovski čuvaj v lovskem revirju LD Negova. Kot zanimivost naj omenimo, da je 17. decembra 2017 uplenil kar 120. lisico. Franc pa ni bil samo lovec, pač pa je od leta 1956 tudi aktiven gasilec v PGD Spodnji Ivanjci, kjer je prejel številna gasilska priznanja. Od leta 2006 pa je gasilski veteran. Na vabilo prijateljem na njegovo slavje je Franc zapisal: »Pri 77 letih sem ponosen na gasilki odtajmerski stan«. Ne bi bilo prav, da ne bi omenili, da je Franc odličen vinogradnik in kletar. Skupaj s sopotnico Silvo Kozar, vodita Vinogradništvo Veberič-Kozar. Na vabilu je napisal tudi: »Več hribčkov sem kupil, sem 11.000 trt posadil, pa zidanice postavil in kleti zgradil. V klet lovce, gasilce pa druge vinske brate povabim, da z njimi vince bi pil. Staro vino, mlade žene, to še 77 letne dede gene«.

V Sloveniji sicer velja pravilo, da ljudje praznujemo abrahama, ko dopolnimo 50 let življenja, a Franc Veberič je s polletno zamudo praznoval "rojstni dan" svojega tovornjaka, ki ga je kupil pred dobrega pol stoletja, natanko, 7.7.1967. Sedaj, malo po jubileju, čeprav ga je kupil že rabljenega in je tako star že 55 let, se Veberič od svojega ljubčka, ki mu je v delovnem stažu poleg celotne skrbi za življenje, zgradil tri lepe hiše, poslavlja. Vrnil ga bo v Nemčijo, natančneje na Bavarsko, kjer je bil proizveden in kupljen, in sicer v muzej MAN Truck & Bus v Augsburgu. Francu je po eni strani žal, da se poslavlja s svojim ljubljenčkom, po drugi pa je vesel, da si ga bodo poslej v muzeju lahko ogledali mnogi ljubitelji starodobnikov iz cele Evrope in sveta. "Hudo mi je, ker sva skupaj več kot pol stoletja, a je odločitev dokončna, saj smo se z vodstvom muzeja in tovarne dogovorili, da ga pripeljem. Seveda sem najprej moral posredovati vse papirje, da so se prepričali v avtentičnost mojega MAN-a. Sedaj se še pogovarjam z znanci, ki imajo prevozništva, da bomo moj tovornjak spravili na priklopnik in ga odpeljali v Nemčijo, čeprav bi kljub starosti tudi sam lahko peljal na Bavarsko", nam je povedal Veberič.

Protest pred Skupščino SR Slovenije
Naš sogovornik Franc Veberič se spomni številnih anekdot in resničnih dogodkov, ki so v preteklosti zaznamovali njegovo življenje. V povezavi z njegovim MAN-om mu je še posebej v spominu ostal dogodek iz leta 1969, ko je v mesecu juniju prejel odločbo o obrtnem dovoljenju, v katerem je med drugim pisalo: To dovoljenje velja do 30. junija ker imate preveliko vozilo. "Moj MAN je namreč bil registriran na 6,5 tone in to je bila velika težava za vse prevoznike v SFRJ in tudi v Sloveniji, ki smo imeli takšne tovornjake, saj smo lahko vozili le tovornjake do 5 ton. Zato smo 1.7.1969 organizirali stavko v Ljubljani, pred takratno Skupščino SR Slovenije. Stavkali smo dva dni dokler nismo črno na belem dobili preklic odločbe o prepovedi. Takrat smo dobili novo obrtno dovoljenje na katerem je pisalo, da lahko privatni prevozniki vozimo tovornjae z neomejeno težo", se je spomnil Veberič.

Foto: Ludvik Kramberger


Več v Zanimivosti