»3delne slike« Sama Perparja in »Portreti« Ignaca Medena

Dve razstavi v murskosoboški Galeriji do 22. februarja

Filip Matko Ficko, četrtek, 11. januar 2018 ob 15:31
Umetnika: Samo Perpar in Ignac Meden

Umetnika: Samo Perpar in Ignac Meden

Sodelovanje med Galerijo Murska Sobota in Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu se uspešno nadaljuje tudi letos. Lani smo lahko poročali na spletnih straneh »Prlekije« o retrospektivni razstavi del Jožeta Tisnikarja v murskosoboški Galeriji, slednja pa je v Slovenj Gradcu predstavila retrospektivna dela prekmurskih avtorjev.

Tako Galerija Murska Sobota v dneh od 11. januarja do 22. februarja predstavlja kar dve razstavi naenkrat: v veliki galeriji Koroška galerija likovnih umetnosti predstavlja razstavo pod naslovom »3delne slike«, dela Sama Perparja, Radečana iz Ljubljane. V mali galeriji pa so na ogled dela Ignaca Medena iz Murske Sobote (in Šalovec na Goričkem) z naslovom »Portreti«.

Slike - portrete Ignaca Medena je na dopoldanski tiskovni konferenci predstavila Višja kustosinja Irma Brodnjak iz Galerije Murska Sobota kot kustosinja tokratne razstave. V spremljajočo zloženko je med drugim zapisala: »Ignac Meden je širši javnosti najbolj poznan po ustvarjalnosti oz.objektih, ki jih najpogosteje označujemo z izrazom konkretna umetnost. V zadnjih letih je razstavljal tridimenzionalne lesene preplete močnih barv, ki iz svojega hrbtišča na bele zidove žarijo v fluorescentnih odtenkih. Tovrstna Medenova dela nagovarjajo z osnovnim likovnim elementom, zlasti z barvo, v vsebinskem smislu pa so nevtralna... Razstavljeni portreti dokazujejo umetnikovo obvladovanje metjeja in anatomije človeškega telesa. Tehniko pastela je avtor izpilil do take mere, da sama površina portreta kljub uporabi fiksativa ohrani vtis prašnate teksture, kar je ena glavnih značilnosti in hkrati slabosti pastela, saj so poteze v prašnati obliki izpostavljene hitremu izbrisu. Iz navedenih razlogov le redki umetniki portretirajo v pastelni tehniki...« Po besedah višje kustosinje Irme Brodnjak je doslej Ignac Meden naslikal 98 portretov, v njegovem ateljeju nastaja že devetindevetdeseti. Akademski slikar Ignac Meden bo v okviru sodelovanja dveh galerij še letos pripravil samostojno razstavo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.


»3delne slike« je bil naslov razstave del akademskega slikarja Sama Perparja leta 2014 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, kjer je muzejski svetnik Marko Košan v tedaj spremljajoči katalog razstave med ostalim zapisal: »...Gre za slike izjemno velikih dimenzij, a v ospredju njegovega (Sama Perparja !) likovnega nagovora je elementarna vizualna energija širokopoteznih zamahov čopiča in zaslepljujoča moč barve, ki nastajajo v ritmu glasbe. Njegove slike so napolnjene z igrivim nabojem prostodušne in snovno bogate kreativne moči, ki v sebi skriva tudi veliko mero discipline in izvežbane slikarske veščine, pri delu v ateljeju strnjene v nekakšen slikarski ritual. S sugestivno, skoraj otipljivo energijo slike nagovarjajo zlasti tiste obiskovalce, ki v času elektronskih medijev še verjamejo v čutno, prvinsko moč naslikane podobe...« Muzejski svetnik Marko Košan iz Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je tokrat tudi kustos razstave del Sama Perparja v murskosoboški Galeriji.


Več v Kultura in izobraževanje