Na Ptuju ogorčenje zaradi podrtih dreves, nočejo trga kot je v Ljutomeru

Benka Pulko je ob tem županu napisala tudi sporočilo, kjer med drugim navaja: »Gnoj od gnoja si, Miran Senčar«.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. januar 2018 ob 17:1718
Tržnica, kot bi naj izgledala in podrta drevesa

Tržnica, kot bi naj izgledala in podrta drevesa

Tema okoli dreves na ptujski tržnici je v zadnjih mesecih dvignila veliko prahu, civilna iniciativa si je več mesecev prizadevala za ohranitev dreves, zbrali so tudi preko 4.200 podpisov, a ni pomagalo - delavci Gozdarske zadruge Ormož, so v torek, 9. januarja zjutraj med sedmo in osmo uro v gosti megli podrli vseh sedem cigarovcev oz. katalp, po naročilu Mestne občine Ptuj.

Župan Mestne občine Ptuj, Miran Senčar, je pred časom glede te teme predlagal tudi referendum, a si je nato premisli. Na občini so najeli tudi strokovnjaka, ki je podal strokovno oceno, da so drevesa v zelo slabem stanju in je najbolje, da se jih podre.

Ob podrtju dreves so predstavniki civilne iniciative izrazili ogorčenje nad tem dejanjem, meščani pa so v znak protesta, ogorčenja in žalosti ob podrtih drevesih prižigali svečke.

Pred časom so na Facebook profilu Ohranimo drevesa na ptujski tržnici objavili tudi primer, kakšnega trga oz. tržnice si ne želijo, če bi padla drevesa, in sicer takšnega kot je danes v Ljutomeru, kjer so prav tako pred desetimi leti padla velika drevesa.



Dve leti trdega dela in več kot 4 milijone evrov evropskih nepovratnih sredstev
Mestna občina Ptuj je v torek zjutraj poslala tudi sporočilo za javnost, kjer je med drugim bilo zapisano: "Z današnjim dnem smo na Ptuju začeli pripravljalna dela za ureditev mestne tržnice. V sklopu teh del bomo odstranili stojnice, drevje in vejevje ter urbano opremo. Mestna občina Ptuj bo v naslednjih dneh objavila javni razpis, s katerim bo izbrala izvajalca del, ki bo prevzel in izvedel ureditev mestne tržnice. Gradbena dela se bodo začela predvidoma v pomladnih mesecih. Ptuj bo z ureditvijo mestne tržnice in velikega dela mestnega središča pridobil kakovosten, funkcionalen in celovit večnamenski prostor ter nove zelene površine. Vrednost projekta, ki je umeščen v proračun za leto 2018, je ocenjena na 4,8 mio EUR. Od tega bo 80 odstotkov sredstev zagotovljenih iz virov Celostnih teritorialnih naložb (CTN), torej iz evropskih nepovratnih virov."

Kot je povedal župan, so "v izvedbo tega projekta vložili dve leti trdega dela in navsezadnje pridobili več kot 4 mio EUR evropskih nepovratnih sredstev, ki bodo namenjena razvoju mestnega jedra in infrastrukture v njem. Verjamem, da bo ta prostor postal središče prireditvenega in družabnega življenja na Ptuju in prostor, kjer bo obiskovalcem na voljo bogata kulturna vsebina, pestra kulinarična ponudba in domači proizvodi" ter dodal, da bo mestno središče manj obremenjeno s prometom, s tem pa bodo nove površine pridobili pešci in kolesarji.



Benka Pulko: »Gnoj od gnoja si, Miran Senčar«
V četrtek se je na svojem Facebook profilu po vsem dogajanju oglasil še sam župan Miran Senčar, ki je med drugim bil zgrožen nad komunikacijo nekaterih meščanov ob tem dogajanju. Izpostavil je primer Benke Pulko, "ki naj bi bila ena najuglednejših meščank, mi je potem, ko že tedne in mesece na svojem profilu na Facebooku objavlja o meni podobne vsebine, poslala to sporočilo: »Gnoj od gnoja si, Miran Senčar. Sram me je, da osebno poznam tako moralno oporečni in nehigienični človeški iztrebek, kot si ti.«" Ob tem se je razpisal in nanizal nekatera dejstva glede dreves, kar si lahko preberete spodaj.




Več v Gospodarstvo