S prikazovalnikom hitrosti do večje prometne varnosti na Razkrižju

Prednost pri izbiri pa so imele občine z nevarnimi mesti, kjer je visoka stopnja prometnih nesreč, lokacije s šolsko potjo ter lokacije s pogosto prekoračitvijo hitrosti in visokim povprečnim letnim dnevnim prometom

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. januar 2018 ob 14:12
Prikazovalnik hitrosti na Razkrižju

Prikazovalnik hitrosti na Razkrižju

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s podjetjema Intermatic in Sipronika, konec decembra 2017, že sedmo leto zapored, na podlagi javnega poziva podelila prikazovalnike hitrosti »Vi vozite« v brezplačni polletni najem slovenskim občinam.

Izbrane občine je na podlagi razpisnih kriterijev izbrala strokovna komisija. Prednost pri izbiri pa so imele občine z nevarnimi mesti, kjer je visoka stopnja prometnih nesreč, lokacije s šolsko potjo ter lokacije s pogosto prekoračitvijo hitrosti in visokim povprečnim letnim dnevnim prometom.

Med 31 občinami prejemnicami je tudi Občina Razkrižje, prikazovalnik hitrosti pa je nameščen na začetku naselja Razkrižje, za vozila iz smeri Srednje Bistrice.

Prikazovalnik hitrosti se napaja s solarnim panelom, kar je za čas najema prikazovalnika darovalo oz. sponzoriralo podjetje Sunlife d.o.o.

Z brezplačnim najemom prikazovalnikov hitrosti želijo na Agenciji za varnost prometa opozoriti voznike k strpnejši vožnji in s tem prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Pri tem pa občine spodbuditi, da bi uporabljale prikazovalnike hitrosti, saj so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih. S prikazovalniki hitrosti se zbirajo tudi podatki o izmerjenih hitrostih, na podlagi le-teh pa se lahko pripravijo analize ter predloge za izvedbo različnih infrastrukturnih ukrepov na cestah.

Na spletni strani Občine Razkrižje je preko spletnega portala »Vi vozite« vzpostavljen javni dostop do podatkov iz prikazovalnika hitrosti, kjer so vidni aktualni prometni podatki o izmerjenih hitrostih v grafični obliki.

Ob prevzemu prikazovalnikov s strani občin je Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa poudaril: "S prikazovalniki hitrosti želimo izboljšati prometno varnost v lokalnih skupnostih in tako vplivati na zmanjšanje povprečnih hitrosti na cestah in izboljšati prometno varnost na šolskih poteh."


Več v Kultura in izobraževanje