V obširni preiskavi je bilo vključenih skupno 65 kriminalistov in policistov

Na območju Murske Sobote je bilo izvedenih več hišnih preiskav na petih lokacijah, na območju Novega mesta štiri, na območju Ljubljane in Kopra pa po dve hišni preiskavi

Prlekija-on.net, sreda, 24. januar 2018 ob 15:051
Bojan Rous

Bojan Rous

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous je v današnji izjavi za javnost predstavil dosedanji potek kriminalistične preiskave na področju gospodarskega kriminala, ki je bila v torek, 23. januarja na območju večih Policijskih uprav v Republiki Sloveniji in v tujini.

Kriminalisti policijske uprave Murska Sobota in Novo mesto so pričeli z zbiranjem obvestil v predkazenskem postopku na podlagi informacij Finančne uprave R Slovenije in na podlagi informacij tujih varnostnih organov. Postopke so usmerjala pristojna državna tožilstva. Obsežne kriminalistične preiskave na področju gospodarske kriminalitete se nanašajo na področje varovanje finančnih interesov R Slovenije in drugih držav članic EU, predvsem utemeljevanje sumov kaznivih dejanj davčnih zatajitev in s temi dejanji povezanih drugih kaznivih dejanj. To področje je tudi ena od temeljnih prioritet dela na področju gospodarske kriminalitete slovenske policije.

V torek je bilo tako izvedenih več hišnih preiskav in drugih operativnih aktivnosti na območju Slovenije na podlagi več sodnih odredb iz Slovenije in tujine pod usmerjanjem državnega tožilstva (SDT in ODT Krško) ter ob koordinaciji Eurojusta in Europola. V aktivnosti je bilo vključenih skupno 65 kriminalistov in policistov iz PU Murska Sobota, Novo mesto in Koper. Na območju Murske Sobote je bilo izvedenih več hišnih preiskav na petih lokacijah, na območju Novega mesta štiri, na območju Ljubljane in Kopra pa po dve hišni preiskavi. Istočasno so potekale hišne preiskave na podlagi sodnih odredb slovenskih sodišč v okviru mednarodnega pravosodnega sodelovanja tudi na eni lokaciji v Avstriji in na osmih lokacijah na Hrvaškem.

Bojan Rous:

V okviru operativnih aktivnosti so bili zaseženi predmeti, ki se morajo po kazenskem zakonu vzeti ali ki utegnejo biti dokazilo v kazenskem postopku. Noben izmed osumljencev ni bil pridržan. Policija bo nadaljevala z intenzivnim delom v okviru predkazenskega postopka ob sodelovanju pristojnih organov v Sloveniji in tujini.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 je predvidena zaporna kazen od 1 do 8 let, v primeru, da je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od 3 do 12 let.


Več v Črna kronika