Ljutomerski kasač od A do Ž

Končni produkt bo mini slovar Ljutomerski kasač, ki bo opremljen s slikovnim gradivom, predstavljen pa bo na kasaških dirkah 17. 6. 2018

Prlekija-on.net, sreda, 31. januar 2018 ob 10:381
Ljutomerski kasač od A do Ž

Ljutomerski kasač od A do Ž

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer se je v novembru 2017 skupaj s Kasaškim klubom Ljutomer in g. Mitjo Slavičem ter g. Renejem Hanžekovičem, lotila raziskovanja zgodovine kasaškega športa v Ljutomeru, zlasti pa zbiranja kasaške terminologije. Prleki imamo o konjih kasačih že precej zapisanega, prav tako so nastajali že različni prleški slovarčki, vendar pa nimamo nikjer na enem mestu zbranega kasaškega besedja, zato je dalj časa zorela ideja o tem, da bi se omenjeno besedje zbralo in predstavilo v slovarju.

Namen našega dela je oživeti prleško tradicijo in ohranjati prleški dialekt, pa tudi promovirati kasaški šport in obogatiti turistično ponudbo ter dvigniti zanimanje za Prlekijo.

Raziskovanja sta se lotili Aleksandra Žunič in Maja Vičar, študentki dvopredmetnega študija Slovenski jezik in književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pod strokovnim mentorstvom red. prof. dr. Marka Jesenška. Do sedaj sta skupaj z g. Janezom Slavičem iz KK Ljutomer obiskali osem kmetij, kjer se ukvarjajo s konji in kasaškim športom, ter enega kovača. Uspelo jima je zbrati že 150 besed, ki se razlikujejo od vasi do vasi. Prve izsledke raziskave sta že predstavili študentom na fakulteti v sklopu predmeta Pokrajinske različice slovenskega knjižnega jezika.

Končni produkt bo mini slovar Ljutomerski kasač, ki bo opremljen s slikovnim gradivom, predstavljen pa bo na kasaških dirkah 17. 6. 2018.

Projekt Ljutomerski kasač od A do Ž je sofinanciran iz evropskega sklada za regionalni razvoj, pridobljen pa je bil na 2. Javnem pozivu LAS Prlekija.


Več v Kultura in izobraževanje