Radgonski malčki zmagali na natečaju Deluj eko – ohrani čebelo in smreko

Za najboljši predlog trajnostnega in ekološkega razvoja ter ohranjanja čebel so prejeli nagradni bon družb Medex in Hofer

Prlekija-on.net, torek, 6. februar 2018 ob 09:141
Slovesnost v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Slovesnost v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Prav v času, ko se je kakšnih 320 malčic in malčkov Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona pripravljalo na praznovanje Slovenskega kulturnega praznika, je v njihovi enoti "Kocljeva 2" v Gornji Radgoni potekala posebna slovesnost. V navzočnosti staršev, dedkov in babic, strokovnega kadra vrtca, ter številnih gostov sta namreč predstavnika družb Medex d.o.o. in Hofer trgovina d.o.o., Petra Kalan Lubanjšek in Bor Trček, radgonskim malčkom simbolično predala nagradni bon, ki so ga v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona prejeli za najboljši predlog trajnostnega in ekološkega razvoja ter ohranjanja čebel. Za vseslovensko zmago na dobrodelnem natečaju "Deluj eko – ohrani čebelo in smreko", z naslovom Učna pot – Zelenih nog naokrog, ki sta ga organizirala omenjeni družbi Medex d.o.o. in Hofer trgovina d.o.o, je nagrado prejela skupina otrok radgonskega vrtca, starih 5-6 let, ki ga vodita vzgojiteljica Tanja Krajnc in pomočnica Hermina Holer.

Na krajši slovesnosti, kjer so otroci pripravili enkraten kulturni program večinoma namenjen čebelam, je prisotne pozdravila ravnateljica Vrtca Manka Golarja, mag. Breda Forjanič. Dejala je, da v vrtcu vseskozi veliko pozornost namenjajo trajnostnemu razvoju in ekologiji. Zato je vesela, da so otroci iz radgonskega vrtca, ki je mimogrede prva energetsko varčna vzgojno izobraževalna ustanova v Sloveniji, zmagali na natečaju namenjenem prav trajnostnemu razvoju in ekologiji. Ravnateljica Forjaničeva je prepričana, da bodo s podporo lokalne skupnosti ter sponzorjev uredili gibalno učno pot ob reki Muri "Zelenih nog naokrog", ki bo tudi označena s posebnimi tablami. Za doseženi uspeh sta radgonskim malčkom čestitala tudi predstavnika Medexa in Hoferja trgovina, ob tem sta izrazila navdušenje nad kulturnim programom, ki so ga s pomočjo vzgojiteljic uprizorili prav malčki. Vsi prisotni pa so dogodek zaključili z znano Slakovo "himno": Čebelar!

Že pred tem je vzgojiteljica zmagovalne skupine otrok razložila, kako so prišli na idejo za nastop na natečaju, ob tem se je zahvalila za lepa darila in denarno nagrado, ki jo bodo porabili za ureditev učne poti, sami pa je nikakor niso pričakovali. "Na natečaj Deluj eko ohrani čebelo in smreko smo se prijavili v času, ko smo se pripravljali na tradicionalni slovenski zajtrk in tako dobili navdih za izdelavo eko smreke. Okrasili smo jo s panjem in čebelami. Hkrati pa smo prijavili trajnostni projekt o katerem v našem vrtcu razmišljamo že kar nekaj časa. Pripravili bi namreč učno pot – Zelenih nog naokrog, ki bo potekala v neposredni bližini vrtca, skozi mestni park, naprej po nasipu reke Mure, v gozd do Lisjakove struge, kjer se nahaja tudi čebelnjak. Torej izvedli bomo trajnostni projekt usmerjen v odgovorno ravnanje v okolju, ter spodbujanje zdravega načina življenja. V neposredni bližini vrtca bomo v parku, rečnem bregu in gozdu postavili informativne table s poučnimi vsebinami. Otroci in ostali občani se bodo tako lahko med sprehodom razgibali, opazovali, spoznavali in naravo občutili z vsemi čutili, ter si nabrali novih moči. Učno pot bomo razdelili na tri dele: V parku bodo informativne table za razgibavanje in čutno zaznavanje narave, na nasipu reke Mure bi opazovali reko in rastlinje, ter spoznavali njihove značilnosti, v gozdu Lisjakove struge pa bi opazovali rastline in živali, tudi čebele, saj je tam čebelnjak. Naš namen je, da bi se vsi na poti ustavili, opazovali, spoznavali in skušali približati reki, drevesom, rastlinam in živalim. S tem projektom bi pridobila celotna lokalna skupnost, saj bi bila učna pot trajno postavljena v okolje", je dejala Tanja Krajnc, ki je 22 otrok iz skupine zmagovalcev še posebej razveselila z obljubo, da bodo šli na izlet v Ljubljano, in sicer bodo obiskali Medex in Hofer.


Več v Najmlajši