Danes pa so res lahko preganjali zimo

Obisk kurentov – korantov v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, sreda, 7. februar 2018 ob 14:18
Koranti prihajajo

Koranti prihajajo

Kurent je pravzaprav najbolj prepoznavna pustna maska na Slovenskem, a doma so kurenti – koranti na Dravskem polju, njihovo nekakšno središče pa so Markovci pri Ptuju. A v sredo, 7. februarja pred poldnevom, so se v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, oglasili s svojimi ogromnimi zvonci Koranti Rogoznica iz Četrtne skupnosti Rogoznica v Mestni občini Ptuj. Bilo jih je kar petnajst, vmes tudi hudički, po obisku v DOSOR-ju pa so se podali še v Terme Radenci ter Casino AS Radenci.

Po običaju so kurenti oblečeni v ovčje kožuhe, prepasani so z usnjenim pasom, še bolje kar z verigo, ker si okrog pasu obesijo vrsto velikih kravjih zvoncev. Ti zvonci se pri kurentih v posameznih domačijah prenašajo iz roda v rod in se uporabijo samo v času kurentovanja. V rokah imajo kurenti ježevke, močne palice, na vrhu vsake pa je razpeta ježeva koža z bodicami. S temi bodicami marsikoga »pobožajo« po zadnji plati, od deklet pa si izprosijo robce. Obrazna maska kurenta je iz usnja z rilcem ter dolgim jezikom, vsenaokrog štrlijo kokošja ali puranja peresa, na vrhu maske pa sta pritrjena še goveja rogova. Običajno se kurenti družijo v skupine, po posameznih krajih, ki ves čas svojega nastopa poskakujejo ter zganjajo hud trušč. Med njimi pa ves čas motovili tudi hudič  - tajfl v povsem rdeči opravi. Po ljudskem  izročilu bi naj kurenti s svojim pojavljanjem preganjali zimo.

Tako opravljena in z velikim truščem je prišla v DOSOR skupina petnajstih kurentov iz Rogoznice, med katerimi je v ovčjih kožuhih in strašljivih maskah bilo kar nekaj predstavnic nežnejšega spola. V okviru Kulturnega društva Rogoznica je v sekciji Koranti Rogoznica okrog 60 kurentov, pa tudi Orači iz Kicarja. In ker je v noči s 6. na 7. februar snežilo, so kurenti res lahko preganjali tokratno zimo.


Več v Družabno