Pogovor ob čaju na sam praznični dan

Vabilo Fortune v DOSOR-jevo kavarnico »Traminček«

Filip Matko Ficko, četrtek, 8. februar 2018 ob 18:32
Pogovor ob čaju v DOSOR-ju

Pogovor ob čaju v DOSOR-ju

Prijateljska skupina (skupina starih ljudi za samopomoč) Fortuna, ki deluje kot ena tovrstnih skupin v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je povabila na dan slovenskega kulturnega praznika na Pogovor ob čaju v DOSOR-jevi kavarnici »Traminček«.

Vabilo je bilo mamljivo, da se tudi na praznični dan nekaj dogaja, zatorej obiskovalk in obiskovalcev ni manjkalo. Postregli so jim s čajem ter pecivom, pa tudi bombončki za sladkanje so bili na voljo. Vse je ob 9.30 pozdravila voditeljica prijateljske skupine Fortuna Marija Erveš ter pozvala k sodelovanju pri obujanju spomina na našega največjega slovenskega poeta dr. Franceta Prešerna. Večina navzočih je opomnila, da bi verjetno bilo bolj primerno, da se kot državni praznik slavi pesnikov rojstni datum (3. december), a ne dan njegove smrti (8. februar).

Nekaj stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja je obudilo spomin na svoja šolska leta, ko so se »na pamet« učili Prešernove pesmi. Nekaterih so se še spomnili, še posebno pa so jim ostala v spominu besedila Prešernovih stvaritev, ki se dajo zapeti oziroma so bila uglasbena: Zdravljica, Luna sije, Od železne ceste in Soldaška. Vaš poročevalec je bral besedila o življenju Ribičevega Franceta iz Vrbe, kot so zapisana v knjigi Janeza Mušiča »Zgodbe o Prešernu«. Predstavljene pa so bile tudi faksimilne izdaje Prešernovih Poezij, Sonetnega venca ter Krsta pri Savici. Praznični dopoldan v DOSOR-jevi kavarnici »Traminček« je odlično uspel, udeleženke in udeleženci pa so organizatorjem Pogovora ob čaju dali vedeti, da si tovrstnih uric še kako želijo tudi v prihodnje.


Več v Kultura in izobraževanje