Kurenti v Prlekiji preganjali zimo

Najbolj so se kurentov razveselili otroci iz OŠ in vrtca Veržej, ki so se z njimi fotografirali, tisti najbolj pogumni, pa so si nadeli tudi težko kurentovo masko

Prlekija-on.net, petek, 9. februar 2018 ob 19:34
Kurenti v Veržeju

Kurenti v Veržeju

V petek, 9. februarja, so v Prlekijo v Veržej prišli ptujski kurenti in pobreški pokači, ki so odganjali zimo in prinašali lepe želje za letošnjo letino na vseh področjih, od kmetijstva, gospodarstva, kulture, športa...Ustavili so se v središču Veržeja pri trgovini Narcisa in na Osterčevem trgu.

Kurente in vse zbrane je pozdravil tudi župan občine Veržej Slavko Petovar, najbolj pa so se kurentov razveselili otroci iz OŠ in vrtca Veržej, ki so se z njimi fotografirali, tisti najbolj pogumni, pa so si nadeli tudi težko kurentovo masko.

Letošnje kurentovanje so na Ptuju je sicer že v polnem teku, pot pa je kurente vodila po Podravju, Prlekiji in ostalih koncih Slovenije, saj svoje poslanstvo opravljajo do pepelnice. S tem ohranjajo običaje, šege in navade - odganjanja zime in prihod pomladi. obhodi kurentov pa so lani bili razglašeni tudi za UNESCO nesnovno kulturno dediščino človeštva.


Več v Družabno