Male maškare so se predstavile in zarajale v Karnevalski dvorani

Skoraj 1300 otrok iz Slovenije je v spremstvu svojih vzgojiteljic in vzgojiteljev osmič zapored predstavilo svoje pustne kreacije

Prlekija-on.net, torek, 13. februar 2018 ob 16:50
Najmlajše pustne maškare na Ptuju

Najmlajše pustne maškare na Ptuju

Karnevalsko dvorano na Ptuju so v ponedeljek dopoldne preplavile najmlajše pustne maškare, ki so na čisto pravi pustni zabavi predstavile svoje maske, največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope v organizaciji Vrtca Ptuj, ob pomoči MO Ptuj in Zavoda za turizem Ptuj, pa jim je pričaralo veselo doživetje "fašenka". Skoraj 1300 otrok iz Slovenije je v spremstvu svojih vzgojiteljic in vzgojiteljev osmič zapored predstavilo svoje pustne kreacije, tokrat zaradi obilnega sneženja kar na odru Karnevalske dvorane in po dvoranski povorki so si tradicionalno pričarali nepozabno pustno pravljico z mnogimi presenečenji.

Najmlajši oboževalci petega letnega časa, vrteški otroci, so ponovno dokazali, da bojazni za prihodnost Kurentovanja ni. Barvita paleta maškar je pred in po svojem mimohodu v Karnevalski dvorani veselo rajala. Pred predstavitvijo sta jih pozdravila ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak, ki je izrazila navdušenje, da se je zbralo toliko otrok iz cele Slovenije, močnemu sneženju navkljub. Male maškare so pozdravili tudi župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, mini županja Zala Vučak in 16. princ karnevala Aleš Goričan, plemeniti Maksimilijan Gregorič, ki je s princeso plemenito Ano in žonglerskim nastopom enega od svojih gardistov požel občudovanje otrok. Predstavitev so si ogledali še predsednik 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC Branko Brumen, predsednik FECC Slovenija Andrej Klasinc, generalni sekretar FECC Lars Algel iz Švedske in podpredsednik FECC Josip Silo iz Hrvaške, ki so si bili po čudoviti predstavitvi enotni, da se, glede na videno, za prihodnost pustne tradicije na Ptujskem ni bati.

Vrtec Ptuj, ki je organizator dogodka v sklopu 58. Kurentovanja, sestavlja 12 organizacijskih enot, razporejenih na območju najstarejšega slovenskega mesta. Že osmo leto v sodelovanju z Mestno občino Ptuj in Javnim zavodom za turizem Ptuj skrbijo za prenos tradicije maskiranja na najmlajše, letos pa je bil sprevod še posebej domiseln, saj so se predstavili mnogi mali etnografski liki s ptujskega. Tako se vrteški otroci, po besedah Barbare Gačnik, pomočnice ravnateljice Vrtca Ptuj, spoznavajo z bogato etnografsko kulturno dediščino ter jo nadaljujejo.

Med številnimi karnevalskimi maskami smo lahko videli mnogo izvirnih, med njimi so bile čebelice, gosenice, sovice in žabice, ki so s pisano trato živali in cvetlic poskrbele, da je ne glede na zasnežno vreme zunaj, med otroci pričaral duh pomladi. Zraven spomladanskih likov so se v povorki sprehodile tudi čarovnice in čarovniki, dimnikarji, indijanci, klovni, manjkali niso niti že omenjeni tradicionalni etnografski liki: mali piceki, vile, ruse, orači, kopjaši, pokači in celo kurenti.

Najmlajši so bili deležni še mnogih presenečenj, Zeleni Jurij in Pomlad sta jih popeljala skozi prikaze tradicionalnih etnografskih likov. Obiskali so jih namreč Pobreški pokači, ki so glasnimi poki bičev navdušili otroke, in vile iz FD Anton Jože Štrafela Markovci, ki so zapele. Seveda je največ navdušenja poželo zadnje presenečenje - otroci so spoznali lik kurenta iz KUD Baroni.

58. Kurentovanje omogoča podjetje Adriaplin d.o.o.


Več v Najmlajši