V Mariboru ekipi SŠGT Radenci ni uspelo

Drugo predtekmovanje za Tuševo zvezdico 2018

Filip Matko Ficko, četrtek, 15. februar 2018 ob 08:36
Sodelujoči na predtekmovanju v Mariboru

Sodelujoči na predtekmovanju v Mariboru

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru je 13. februarja potekalo drugo letošnje predtekmovanje za Tuševo zvezdico 2018, kjer se v kuhanju, strežbi in predstavitvi lokalnega okolja merijo ekipe dijakinj in dijakov slovenskih srednjih šol. Gre za tri predtekmovanja ter finale, ki bo meseca maja.

Na drugem predtekmovanju so se, po podatkih Anje Marjetič iz Tuš-a, v majski finalni del tekmovanja uvrstile naslednje tri ekipe: ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (meni: Pohod Rudolfa Maistra iz gozda na koline), ekipa Srednje šole Izola (meni: Zajčji skok v istrski grmiček) in 2. ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana (meni: srnin file, divjačinska omaka z jerebiko, pire zelene, kruhov kipnik s cvetovi leske).

V strokovni ekipi za ocenjevanje kuharskega dela je sodelovala peterica: predavateljica na Višji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru Mojca Polak, vodja kuhinje Hotela Termal v Moravskih Toplicah Danilo Kozar, vodja kuhinje Term Ptuj Robi Žibret, vodja kuhinje Zdravilišča Radenci Boštjan Rožanec in vodja kuhinje Hotela Kongo v Grosuplju Dušan Verčec. A področje strežbe je ocenjevala četverica: Srečko Koklič iz Turistično-gostinske zbornice Slovenije, vodja strežbe Unitur Zreče Matjaž Kovačič, direktor gostinstva Term Ptuj Roman Tadina in direktor gostinstva Zdravilišča Radenci Branko Slavinec.

Meseca marca bo potekalo še tretje predtekmovanje za Tuševo zvezdico 2018 v Radovljici in na koncu bo devet ekip sodelovalo v finalnem tekmovanju. Na koncu bo Tuševa zvezdica 2018 šla v last eni od dveh ekip, ki se bosta uvrstili v super finale, tam pa zmaga ekipa z boljšo kuharsko zgodbo o sladici, ki jo pripravijo iz sestavin v skrivnostni škatli.

Na drugem predtekmovanju v Mariboru je sodelovala tudi 2. ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki sta jo kot mentorja pripravljala Zdenka Mesarič (kuharstvo) in Peter Pertoci (strežba in turizem). Pri strežbi (natakarici Mojca Raj - 3. letnik in Pia Pintarič - 1. letnik) sta dijakinji SŠGT Radenci bili najboljši, a se ekipa ni uvrstila med tri najboljše, ker sta kuharja (Simon Rojht - 2. letnik in Žan Habjanič 2. letnik) časovno zamujala pri izdaji jedi. Vendar je ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, vseeno zadovoljna: »Tokrat se nismo uvrstili v finale - imamo pa v finalu že eno ekipo od prvega predtekmovanja (17. januarja v Ljubljani !). To je super, pa tudi spodbudno je, da se čim več različnih ekip iz različnih šol uvrsti v finale, ker je to tekmovanje namenjeno dijakom, ki si na ta način nabirajo bogate izkušnje za naprej.«


Več v Kultura in izobraževanje