13. Noč branja na osnovni šoli Križevci

Aktivno je sodelovalo 37 učencev. Inspiracija jim je bil Ivan Cankar.

Prlekija-on.net, sobota, 17. februar 2018 ob 08:28
Noč branja na OŠ Križevci

Noč branja na OŠ Križevci

Pod koordinatorstvom Katje Koroša smo imeli na šoli v petek, 16. 2. 2018, Noč branja za učence od 6. do 9. razreda. Aktivno je sodelovalo 37 učencev. Inspiracija jim je bil Ivan Cankar.

Večer je bil obarvan z nastopom Literarni trenutki. Le-tega so izvedle učenke literarno-umetniške skupine. Vodila jih je mentorica Jasna Markovič Jagodič. S Katjo Koroša so se učenci poigravali s teksti in posebnimi načini branja. To jim je dalo zagon, da so ustvarjali lastne tekste v knjižnem jeziku, prleščini in angleščini. Nato so pod mentorstvom Božene Kurbos tekste dramatizirali. Pri tem je bilo prisotnega obilo smeha. Sledile so ustvarjalnice, kjer so učenci izkazali svojo kreativnost pri izdelavi grafik in risanju z oljnimi barvami. Tako so nastale znane Kofetarice. Preizkusili so se tudi za njih z novo tehniko, in sicer so ustvarjali s tušem na blago. Nastali so različni umetniški izdelki. V delavnicah je učence usmerjala umetnica in likovna pedagoginja Jožica Lešnik Švajger.

Pred nočnim branjem so si učenci sami priredili literarni žur, potem pa so se odpravili v učilnice, ki so jih spremenili v spalnice.
Pri vseh dejavnostih je bil aktiven bralni tim učiteljev v sestavi Dore Roškar, Nine Vozlič, Nade Vajs Vidnar ter Denisa Hofmana.

Noč branja kaže, da imajo učenci interes za umetniško izražanje in nevsakdanje kreativno ustvarjanje. Umetnica, ki smo jo povabili na Noč branja, je učence neizmerno motivirala in strokovno usmerjala, da so učenci ustvarili umetnije, nad katerimi so bili celo sami presenečeni.

Katja Koroša
Nada Vajs Vidnar


Več v Kultura in izobraževanje