Prisrčen obisk MCP-ja v Prlekiji iz centralne službe ZRSZ

V ustvarjalnem, prijetnem in konstruktivnem pogovoru so prisotni spregovorili o javnem povabilu delodajalcem za izvedbo projekta v okviru programa Učne delavnice

Prlekija-on.net, sreda, 21. februar 2018 ob 09:53
Obisk iz centralne službe ZRSZ

Obisk iz centralne službe ZRSZ

Nacionalna skrbnica programa "Učne delavnice" Sabina Špehar Pajk iz centralne službe ZRSZ s svojo sodelavko iz murskosoboške območne službe Jožico Puconja sta obiskali 20. februarja 2018 Mladinski center Prlekije-združenje NVO, socialno podjetje. V ustvarjalnem, prijetnem in konstruktivnem pogovoru so prisotni spregovorili o javnem povabilu delodajalcem za izvedbo projekta v okviru programa Učne delavnice, ki ga je nedavno objavil na svoji spletni strani ter je v okviru tega projekta bil program že odobren dvajsetim ponudnikom, od tega trem v Prekmurju.

Sodelavci MCP-ja Ermin Kosi, Drago Vaupotič, Alenčica Studnička in vodja Rudi Stegmüller so predstavili izvajanje svojih aktivnosti v okviru Učne točke in Nevladne akademije, ki bi jih sedaj nadgradili z Učnimi delavnicami, v končnem obsegu vsaj s šestimi vključenimi udeleženci iz ciljne skupine. Gostji sta si tudi temeljito ogledali notranje razpoložljive prostore za to izvedbo, nekatere izdelke iz takih delavnic, poskusile domače dobrote že izvedenih ta dan ustvarjalnih delavnic v katerih se usposabljajo načeloma ljudje z manj priložnostmi. Sledil pa je tudi ogled zunanjih obsežnih površin s katerimi razpolaga MCP ter se jima je tudi ponujala možnost spregovoriti z množico takrat prisotnih v prostorih Pokrajinskega centra NVO-Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku. Sam obisk je bil realiziran na pobudo centralne službe ZRSZ in tudi na povabilo MCP-ja ter je bil uresničen v lepem ustvarjalnem obojestranskem vzdušju.

Že leta 2014 je MCP konkretiziral začetke socialnega podjetništva, bil je od vsega začetka zraven pri ustvarjanju pravnih podlag in zagonu te prepotrebne in prepomembne socialno-ekonomske kategorije. Na Spodnjem Kamenščaku v MCP-ju je večkrat tudi bil na delovnih razgovorih Tadej Slapnik, sekretar v kabinetu predsednika vlade zadolžen za civilne pobude, nevladni sektor in socialno podjetništvo, ki si ogromno prizadeva za razvoj omenjenih struktur (spodnji video).

Med drugim MCP izvaja pilotski projekt socialnega podjetništva tudi v eko lastni proizvodnji iz lastnih pridelkov ustvarjenih v eko kmetijstvo MCP-ja na Spodnjem Kamenščaku. V okviru delavnic Učne točke in Nevladne akademije se posamezniki usposabljajo za samooskrbo in povečujejo zaposlitvene možnosti vključno s socialno aktivacijo. Izvajanje Učnih delavnic v prihodnje bo te aktivnosti še nadgradilo.

Foto, tekst: Drago Vaupotič


Več v Kultura in izobraževanje