Razočarani nad stanjem v državi izstopili iz DU Grozdek

Članice in člani DU Grozdek Janžev Vrh spregovorili o aktivnostih v letu 2017

Prlekija-on.net, nedelja, 25. februar 2018 ob 22:56
Letni zbor DU Grozdek

Letni zbor DU Grozdek

Čeprav so zelo mlado društvo, saj so uradno ustanovljeni 1.1.2016, je DU Grozdek Janžev Vrh v občini Radenci, zelo dejavno. Zato niti ne preseneča, da so v letu 2017 realizirali vse kar so načrtovali, in kot je bilo slišati na rednem letnem zboru, ki je potekal v prostorih Doma gasilcev na Janževem Vrhu, realiziranih aktivnosti ni bilo malo. Sicer pa so na zboru, ki se ga je udeležilo nad 80 (izmed 134) članic in članov, podelili posebne listine za zlato poroko v letu 2017. Prejeli so jo njihovi člani: Albina in Janez Borovič, Darinka in Anton Skotnik ter Štefanija in Ivan Jurkovič. Ob tem smo slišali posebno zanimivost, in sicer, da so v letu 2017 iz društva izstopili štirje člani. Pa ne zaradi slabega dela ali česa drugega v samem društvu, temveč sta dva izstopila, ker so krajani Janževega Vrha preprečili gradnjo stolpa za namestitev anten za mobilno telefonijo, dva pa zaradi splošne družbene situacije v državi. "Torej nobena od teh zadev ni direktno povezana z delom našega društva, zato so takšni odstopi naravnost smešni", je razočarano ugotovil predsednik DU Grozdek Jožef Vaupotič.

Ob ustanovitvi samostojnega društva, 1.1.2016, so imeli 117 članov, v času zbora pa je društvo štelo 134 članov (88 žensk in 46 moških). Zanimivo, največ, skoraj polovica (65) jih je iz občine Gornja Radgona, 63 članov iz občine Radenci in šest iz drugih občin. "Število članov iz občine Radenci smo v minulem letu z aktivnim včlanjevanjem novih članov močno popravili. Je pa to stanje dediščina preteklosti. Ob osamosvojitvi smo se dogovorili, da vsem tistim članom iz drugih občin, ki to želijo, še naprej omogočimo članstvo v našem društvu", je dejal Vaupotič, poleg katerega so v 7-članskem upravnem odboru še: Marija Belak - podpredsednica, Janez Borovič, Franc Domanjko, Marija Kapun, Marijan Lušanc in Oto Strah. tričlanski NO tvorijo: Silva Domanjko - predsednica, Alojz Korošec in Mira Skotnik, tričlansko ČR pa: Drago Domanjko - predsednik, Franc Bratkovič in Dragica Ivanek.

Na zboru je bilo slišati tudi, da so v letu 2017 načrtovali in realizirali kar 32 različnih aktivnosti, od tega so se nekatere dogajale večkrat (izleti, pevske vaje, telovadba, sestanki...). Dobro so sodelovali z drugimi društvi ter PPZDU, enako tudi z drugimi društvi v kraju in okolici. Veliko pozornost so namenjali kulturno-družabnem in rekreativnem področju. Posebej so se spomnili lanskega dneva žena, ko so izvedli proslavo z lepim kulturnim programom, kjer je tudi udeležba članstva bila odlična. Med upokojenci so dobro sprejeti tudi izleti, saj so bili na Gorenjskem in sosednji avstrijski Koroški, na Dolenjskem, ter še na avstrijskem Štajerskem. Priljubljena so tudi medgeneracijska srečanja, pa srečanje pevskih zborov društev upokojencev Pomurja, domače martinovanje z zelo kvalitetnim in zanimivim kulturnim programom. Uspelo jim je ustanoviti dramsko skupino in prikazana je bila igra v treh slikah z naslovom Od rigolanja do žlahtne kapljice. Uspešna predstava je zelo poprestrila martinovanje in prisotne vrnila v njihova mladostna leta.

"Na področju interesnih dejavnosti smo bili prav tako aktivni, saj je naš pevski zbor imel vaje skozi celo leto. Pred posameznimi aktivnostmi seveda bolj pogoste. Zbor je vsekakor dal in daje dobro vsebino pri naših kulturnih programih. Seveda so potekale vaje tudi dramske skupine. Na področju zdravstvene in psihosocialne pomoči članom smo imeli planirano spremljanje tega stanja med našim članstvom in obisk najstarejših članov pred novim letom. Med letom nismo zaznali ali dobili poziva za takšno pomoč. Treba pa je poudariti, da je precej naših članov tudi članov KO RKS Janžev Vrh in da ta organizacija to področje spremlja zelo dobro, za kar smo hvaležni tako predsednici kot njenim prostovoljcem. Pred novim letom smo obiskali vse naše članice in člane, ki so starejši od 85 let, ter jih skromno obdarili", je dejal predsednik Vaupotič, ki bi bil vesel, če bi se v bodoče z DU Radenci uspeli dogovoriti za kakšno konkretno skupno aktivnost in sodelovanje. DU Grozdek zelo drobro sodeluje s KO RKS in PGD Janžev Vrh...

In splošno prepričanje je, da so v DU Grozdek tudi v minulem enoletnem obdobju dokazali, da skupaj zmorejo veliko. "Tega 'skupaj' si želim tudi v naprej", je zaključil Vaupotič.


Več v Kultura in izobraževanje