Za KD Anton Krempl Mala Nedelja je še eno leto pestrega in zelo uspešnega delovanja

Prisrčen uvod v občni zbor so pripravili najmlajši člani najmlajše sekcije, otroške folklorne skupine

Branko Košti, torek, 27. februar 2018 ob 08:00
Letni zbor KD Anton Krempl Mala Nedelja

Letni zbor KD Anton Krempl Mala Nedelja

Za člani in članicami kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja je še eno leto pestrega in zelo uspešnega delovanja. To je strnjena ugotovitev vseh, članov in gostov, ki so se udeležili rednega letnega zbora članov društva v petek, 23. februarja, v kulturnem domu pri Mali Nedelji. Prisrčen uvod v občni zbor so pripravili najmlajši člani najmlajše sekcije, otroške folklorne skupine.

Društvo, ki je ponoven zagon doživelo po obnovi propadajočega kulturnega doma pred desetimi leti, zadnja tri leta neutrudno vodi Liljana Peršak, katera je v izčrpnem kronološkem poročilu podala dosežke posameznih sekcij, ki jih je v v društvu kar nekaj: tri folklorne skupine (starejša, mlajša, ki nastopa pod imenom Pürga in od nedavnega tudi najmlajša, otroška folklorna skupina), dramska sekcija, ljudske pevke Soside, pevci ljudskih pesmi Fantje okoliških vasi Gomile, ljudski godec Tadej Murkovič, literarna sekcija, Družina Stajnko in Godba na pihala. Žal je v lanskem letu, zaradi smrti dveh pevcev, po petindvajsetih letih  prenehala delovati ena, tudi v širšem merilu najbolj prepoznavnih pevskih skupin ljudskih pevcev Fantje od Mala Nedelje.

V bogati in raznoliki dejavnosti iz preteklega leta, izstopajo naslednji dogodki in prireditve:
Folklorno dramski prikaz preživljanja dolgih zimskih večerov in noči na kmetijah nekoč, katerega je avtor,režiser in igralec, mladi domačin Tadej Murkovič, naslovil Kak je nekda pozimi bilo. S predstavo, katero so odigrali člani folklorne skupine Pürga in pevke ljudskih pesmi Soside, so nekajkrat do zadnjega kotička napolnili dvorano domačega kulturnega doma, z njo pa navdušili tudi v ljutomerskem Domu kulture in v Veržeju. Obeta se jim še nekaj gostovanj, med drugim prihajajo tudi želje iz Ljubljane, da bi se predstavili na odru pionirskega doma.

Pomemben prispevek je kulturno društvo dodalo k praznovanju 150-letnice Besede, saj je za osrednjo prireditev pripravilo kulturni program. V okviru praznovanja te pomembne obletnice so pripravili tudi samostojen projekt Drevo poezije na prostoru pred cerkvijo Sv. Trojice, na kateri so člani literarne sekcije in gostje, brali svoja literarna dela in jih pripeli na drevo. Na prireditvenem prostoru so bila razstavljena dela fotografskega natečaja na temo Cerkevjak. S to prireditvijo so počastili spomin na duhovnika, zgodovinarja, pesnika pisatelja in narodnega buditelje Antona Krempla, katerega ime nosi društvo že štirideset let.

Nekaj posebnega je bil tudi božično novoletni koncert ljudskih in nabožni pesmi, katerega so pevke ljudskih pesmi Soside skupaj z gosti pripravile v cerkvi Sv. Trojice.

Vse sekcije se redno udeležujejo območnih srečanj v organizaciji JSKD, kjer so dokaj uspešne, saj po ocenah strokovnih ocenjevalcev starejša folklorna skupina, ljudske pevke Soside in dramska skupina, po kvaliteti dosegajo regijski nivo. Društvo kot celota ali posamezne sekcije prispevajo programe za proslave in prireditve v krajevnih skupnostih Radoslavci in Mala Nedelja, sodelujejo z ostalimi društvi in organizacijami ter se predstavljajo na prireditvah sosednjih društev in tudi v širšem slovenskem prostoru.

Potrditev dobrega sodelovanja z društvi je obisk številnih predstavnikov le teh, ki so se odzvali povabilu na občni zbor. Tako so sodelovanje kot zelo uspešno ocenili predsednika KS Radoslavci in Mala Nedelja Janez Rudolf in Viljem Vajda, predsednik Društva Vinogradnikov Mala Nedelja Anton Žinko, podpredsednik TD Mala Nedelja Radoslavci Anton Vrbnjak, predstavnik LD Mala Nedelja Tomaž Šišernik, predstavnica PGD Radoslavci Jasmina Žnidarič in ravnateljica OŠ Breda Žunič. V razpravah gostov je bila izražena želja o organizaciji prepoznavne skupne prireditve vseh društev, ki bi postala tradicionalna in bi prispevala k promociji obeh krajevnih skupnosti.

Razveseljiv je tudi podatek, da se je starostna struktura članov društva močno nagnila na stran mladih, kar pa na drugi strani predstavlja tudi težavo, saj sekcije z dolgoletnim stažem delovanja, a starejšimi člani, počasi prenehajo z delovanjem. To se je že zgodilo s Fanti od Male Nedelje, s primanjkljajem mladih glasbenikov pa se že vrsto let srečuje tudi Godba na pihala, katera se trudi v letošnjem letu obeležiti 95-letnico delovanja.


Več v Kultura in izobraževanje